Лидерът на основната опозиционна партия в Канада в сряда обвини за инфлацията в страната провала на икономическата политика на премиера Джъстин Трюдо и призова канадците да "накажат" управляващите на изборите в понеделник, предаде "Ройтерс". Консерваторите на Ерин О'Тул в допитванията следват почти плътно левоцентристките либерали на Трюдо.

"Тревожно е, че Джъстин Трюдо изглежда не се интересува от стремителното нарастване на разходите за живот, което се налага на канадците чрез инфлация", каза О"Тул в изявление.

Статистическата служба на Канада заяви, че годишният процент на инфлация през август е достигнал 4,1%, най-високото ниво от март 2003 г. Стойностите са отчасти поради рязкото нарастване на цената на бензина и факта, че цените през август 2020 г. са били замразени поради пандемията на коронавирус.

Либералите, на власт през последните шест години, натрупаха рекорден дълг и най -високия бюджетен дефицит от Втората световна война насам. Трюдо обеща повече инвестиции, ако спечели.

Трюдо очаква предсрочни избори в Канада през 2021 г.

Трюдо очаква предсрочни избори в Канада през 2021 г.

През 2019 г. партията на Трюдо сформира правителство на малцинството

Проучване на Nanos Research сред 1200 канадци за CTV в сряда даде подкрепа за консерваторите от 31,2%, либералите на 30,5% и новите демократи на 21,4 процента. Такъв резултат обаче може да доведе невъзможност за съставяне на стабилно правителство.

Припомняме, че Трюдо провежда предсрочни парламентарни избори на 20 септември, две години по-рано, за да получи одобрението на избирателите за скъпите планове на правителството за борба с COVID-19.

Рейтингът на победителя в изборите през 2015 г. се срина през 2019 г. поради скандал на расова основа. По време на мандата на Трюдо, значително се увеличи външният дълг, главно поради големите разходи, свързани с пандемията от коронавирус.

Понастоящем Трюдо разчита на коалиция от партии, подкрепяни от либерали, за да увеличи дълга на Канада с допълнителни 80 милиарда долара през следващите три години.

Опозицията обвинява Трюдо, че се опитва да вземе властта.