Предприетите тази седмица ходове на германското правителство за преосмисляне на ядрената политика на страната не са политически мотивирани, а единственият възможен отговор на сегашните събития.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Според нея решението, което включва цялостна проверка на всички атомни електроцентрали, е единствената разумна реакция с оглед на сегашните събития.

"Това не е сделка, не е споразумение. Това е прилагане на законите за ядрената енергетика в нова обстановка", заяви Меркел в Бундестага.

"Не бива да бъдем обвинявани в законодателни трикове, след като нищо не може да бъде подплатено с доказателства", изтъкна тя.

"Искаме да достигнем епохата на възобновяемата енергия колкото е възможно по-скоро. Това е нашата цел", заяви канцлерът пред парламента по време на своята реч, предизвикала освирквания от страна на опозицията.

Меркел призова за „премерено оттегляне" от ядрената енергия и заяви, че „всичко ще бъде прегледано под микроскоп" по време на тримесечния период за обмисляне на бъдещето на енергийната политика на Германия.

Вчера депутати от партията на Меркел и представители на опозицията изказаха съмнение относно законността на взетото решение без гласуване в парламента.

По време на мораториума би трябвало да бъде проверена сигурността на всичките 17 атомни електроцентрали на територията на страната.

А най-старите седем електроцентрали ще бъдат затворени за три месеца. В Баден-Вюртемберг от режим вече са свалени централите Некарвестхайм I и Филипсбург II.

Министърът на околната среда Норберт Рьотген обясни правителственото решение така: "Решението ни не означава, че тези атомни електроцентрали не са сигурни. Става дума за предпазни мерки, а не за конкретна опасност. За такава няма никакви признаци."