Опозиционният кандидат в президентската надпревара в Беларус Андрей Санников обеща в случай на доказани фалшификации в изборите за президент на 19 декември да изведе на улицата десетки хиляди души, пише електронното издание Нюз.Ру.

Опозиционният кандидат заяви, че протестите на опозицията ще имат мирен характер.

Лидерът на гражданското движение „Европейска Беларус" е убеден, че сред алтернативните кандидати за президент няма такъв, който да е привързан към насилствените форми за промяна на властта. Той посочи, че алтернативните кандидати имат повече гласове от президента Александър Лукашенко.

Санников изтъкна, че участието на много алтернативни кандидати в президентската надпревара е помогнало за мобилизацията на хората да упражнят правото си на глас и е дало да се разбере, че в страната има достатъчен потенциал за управление и за поемане на нова посока в нейното развитие.

В случай на победа на изборите на 19 декември Андрей Санников обеща в правителството ще влязат всички алтернативни кандидати.

Опозиционният политик изтъкна, че в Беларус е наложително да бъдат приети закони, които категорично регламентират срока на президентския мандат.

Централната избирателна комисия на Беларус смята, че изборите ще се състоят от един тур. При регистрацията на кандидатите в изборите за президент председателката на ЦИК в Минск Лидия Ермошина заяви, че не би желала изборите да се разтягат в два тура и изрази надежда, че посрещне Рождество у дома си.

От началото на предизборната кампания опозицията обвинява властта и настоящия президент Александър Лукашенко, че изборите не са свободни и справедливи, няма равни условия за кандидатите.