Литовската центристка опозиция, водена от Социалдемократите (СД), ще се опита да сформира мнозинство в парламента заедно с две други партии, след като спечели най-много гласове на изборите. Лидерът на СД, Вилия Блинкевичуте, заяви, че очаква коалиция с партиите "Фермери и зелени" и "За Литва". Според първоначалните резултати, Социалдемократите водят с 20% от гласовете, следвани от управляващата партия на премиера Ингрида Шимоните с 17% и антисистемната партия "Зората на Неман" с 15%, предава "Ройтерс".

Дори Блинкевичуте да успее да състави правителство, Литва се очаква да запази твърдата си позиция срещу Русия и високите разходи за отбрана. Страната, член на НАТО, планира да изразходва около 3% от БВП за военни нужди.

Тази година, участие в изборите са взели 52,1% от имащите право на глас граждани, което е повече от предишните избори. Въпреки фокуса върху вътрешни проблеми като здравеопазване, образование и неравенство, националната сигурност продължава да предизвиква сериозна загриженост у литовците, които се намират в непосредствена близост до Русия и Беларус.

Изборите са разделени на два етапа, като половината от депутатите са избирани с пропорционално гласуване, а другата половина чрез мажоритарен вот, който ще се състои на 27 октомври.

Литва ще спира руските танкове с драконови зъби

Литва ще спира руските танкове с драконови зъби

Подготовка за отбрана

"Твърде рано е да се каже кой ще оглави следващото литовско правителство", каза премиерът Ингрида Шимоните, тъй като според нея резултатите от балотажа на 27 октомври ще покажат кои партии могат да създадат следващата коалиция.

"На твърде ранен етап сме, за да кажем коя партия ще има инициативата за създаване на следващата коалиция", каза Шимоните пред репортери в понеделник сутринта.

С 4 млн. евро Литва укрепва границата си с Русия и Беларус

С 4 млн. евро Литва укрепва границата си с Русия и Беларус

Мерки срещу руската агресия