До края на тази година литовската армия ще получи от изпълнители укрепителни средства на стойност над 4 млн. евро за монтирането им по границата с Беларус и Русия, съобщи министърът на националната отбрана на Литва Лауринас Кашчюнас чрез пресслужбата си.

"В близост до границите с Русия и Беларус ще бъдат изградени общо 27 парка с инженерни средства. Договорите за закупуване на нови укрепителни средства вече са подписани и те започват да се доставят.

До края на тази година се планира да бъдат предадени на литовската армия "драконови зъби", "таралежи", "испански коне" и бетонни пътни заграждения на стойност над 4 млн. евро", заяви Кашчюнас.

Той допълни, че за "драконовите зъби" по-късно ще бъдат отпуснати още около 2,5 млн. евро.

По думите на министъра "се планират и други мерки за противодействие на мобилността: задълбочаване на мелиоративните канавки, формиране на алеи покрай пътищата и запазване на съществуващите горски площи на разстояние до 20 км от границата и около главните и селските пътища, укрепване на бродовете на Немунас на границата с Русия и др.".

Ръководителят на Министерството на отбраната подчерта, че Литва координира усилията за противодействие на мобилността със съседните държави.

Литва строи германска военна база до столицата Вилнюс

Литва строи германска военна база до столицата Вилнюс

В нея ще бъдат разположени 4000 германски войници

"Националната отбранителна линия е част от разработваната Балтийска отбранителна линия. Заедно с латвийците и естонците разработваме набор от мерки за противодействие на мобилността по източната граница на НАТО, които ще ни позволят ефективно да прекъснем и спрем евентуално напредване на врага през границата.

В тази област се осъществява и активно сътрудничество с Полша в подготовка за защита на Сувалския коридор", обясни той.