Литва в понеделник започна изграждането на военна база, която ще побере до 4000 готови за бой германски войници, след като бъде завършена до края на 2027 г., в първото постоянно чуждестранно разполагане на германската армия след Втората световна война, предава "Ройтерс"

Германия се ангажира да разположи войски в Литва, която граничи с Русия, миналата година. Германският министър на отбраната Борис Писториус сравни решението с изпращането на съюзнически сили в Западна Германия по време на Студената война за защита на Западна Европа в случай на съветско нападение.

Началникът на отбраната на Литва Раймундас Вайкснорас изчисли, че страната ще похарчи повече от 1 милиард евро през следващите три години за развитието на базата, в един от най-големите строителни проекти в историята си.

Това е "огромна инвестиция" за нация от 2,9 милиона души с икономика, която е една десета от германската, каза Вайкснорас в кулоарите на церемония по стартирането на строежа.

"Бригадата ще работи като успокоение за нашето население и като възпиращ фактор, за да изтласка руснаците", добави той.

Базата в Руднинкай, близо до столицата Вилнюс и само на 20 км от руския съюзник Беларус, ще побере до 4000 войници, складове, места за поддръжка за танкове и друго оборудване и стрелбища от всякакъв размер. Още около хиляда германски военни и цивилни изпълнители ще бъдат командировани на други обекти в Литва извън базата.

Само за около една пета от сградите в Руднинкай обаче са сключени договори за строителство, което поражда опасения, че няма да бъдат готови навреме.

Литва ще строи военен град за германската бригада

Литва ще строи военен град за германската бригада

Той ще се намира близо до границата с Беларус

Министърът на отбраната Лауринас Касцювинас каза пред репортери, че неговото министерство ще възложи договори за останалата част от работата до края на тази година, когато изтичат мандатите на неговото правителство.

Германското правителство е поискало от парламента 2,93 милиарда евро, за да поръча 105 танка Leopard 2 A8, отчасти за оборудване на литовската база, според поверителен проектобюджет, видян от Ройтерс през юни.

Литва увеличи разходите си за отбрана до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, а правителството на премиера Ингрида Шимоните повиши данъците, за да подкрепи отбранителните нужди, като базата, през следващите няколко години.

"Ако ние не сме защитени, няма сигурност за тях", каза Симоните пред репортери на церемонията, имайки предвид Германия.

Литва напуска Конвенцията срещу касетъчните боеприпаси

Литва напуска Конвенцията срещу касетъчните боеприпаси

С мотива, че ограничава отбраната ѝ