Парламентът на Литва подкрепи напускането на Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на такива оръжия, съобщава "Ройтерс".

Правителството на балтийската страна, граничеща с Русия, която не е подписала конвенцията, заяви, че продължаващото членство е ограничило нейната отбрана и е направило възпирането по-малко ефективно.

Касетъчните боеприпаси, които са забранени от над 100 държави, обикновено освобождават голям брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безразборно в мащаб. Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията.

Повечето страни членки на Европейския съюз са я подкрепили, но от граничещите с Русия или Украйна само Литва я е подписала.

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

Столтенберг напомня, че те се използват и от Украйна, и от Русия

103 депутати в литовския парламент от общо 141 са гласували в подкрепа на предложението.

"Конвенциите са важни, когато всички държави се придържат към тях", заяви министърът на отбраната Лауринас Кашунас пред парламента преди гласуването.

"Проблемът е, че Русия в своята агресия срещу Украйна не я спазва", добави той. "Би било грешка страна, която се готви да се защитава, да заяви кои способности не би използвала. С този вот ние правим защитата на Литва по-силна", изтъкна Кашунас.

Миналата година Украйна получи първите пратки касетъчни боеприпаси от Съединените щати въпреки протестите на правозащитни организации.

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Какво представляват касетъчните бомби и защо са забранени в някои страни?

Използването им извън цивилни зони не е военно престъпление, но възникват въпроси за съответствие с международното право