САЩ ще изпратят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет за военна помощ. Това потвърди в петък съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, съобщава CNN.

"Няма да стоя тук и да кажа, че е лесно, каза Съливан пред репортери. "Трудно решение. Това е решение, което отложихме. Това е решение, което изисква сериозно вглеждане в потенциалната вреда за цивилните. Президентът Байдън в крайна сметка реши, в консултация със съюзници и партньори и в консултация с членове на Конгреса, да продължи напред по тази стратегия."

Президентът Джо Байдън одобри прехвърлянето на боеприпасите тази седмица, казаха служители пред CNN. 

Боеприпасите ще бъдат съвместими с осигурените от САЩ 155 mm гаубици, ключова част от артилерията, която позволи на Украйна да си върне територия през последната година.

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

НАТО няма позиция за касетъчните боеприпаси - съюзниците да решават поединично

Столтенберг напомня, че те се използват и от Украйна, и от Русия

Припомняме, че по-рано в пртък генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО "няма позиция" относно касетъчните боеприпаси, тъй като някои съюзници са забранили използването им, а други - не. 

Той подчерта, че в случая това ще бъде решение на отделните правителства, а не на НАТО в цялост.

Въпреки това Столтенберг отбеляза: "Изправени сме пред брутална война и трябва да не забравяме, че тази бруталност дава отражение, всеки ден виждаме жертви и касетъчните боеприпаси се използват и от двете страни. Русия използва касетъчни боеприпаси, за да нахлуе в друга държава. Украйна използва касетъчни боеприпаси, за да се защитава".

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк заяви, че Украйна би приветствала подобна доставка, защото тези боеприпаси биха оказали "изключително психо-емоционално въздействие" върху руските сили.

Подоляк: Украйна би приветствала касетъчните боеприпаси от САЩ

Подоляк: Украйна би приветствала касетъчните боеприпаси от САЩ

Те биха имали "изключително психо-емоционално въздействие" върху руските сили

От своя страна, Германия заяви, че ще продължи да спазва Конвенцията за касетъчните боеприпаси и ще се въздържа от доставката им на Украйна.

Посланикът на Русия в Беларус Борис Гризлов каза, че решението на САЩ е "ход на отчаяние".

"Като част от продължаващата помощ на режима в Киев, Вашингтон обмисля възможността за изпращане на касетъчни боеприпаси в Украйна. За това се говори от пролетта", каза Гризлов пред руската държавна информационна агенция ТАСС в петък.

"Сега "ястребите" на Запад разбраха, че така рекламираното контранастъпление на украинските въоръжени сили не върви по план, затова се опитват на всяка цена да му дадат поне някакъв тласък. Всъщност това е ход на отчаяние", каза Гризлов.

Human Rights Watch призова Русия и Украйна да спрат да използват касетъчни боеприпаси и призова САЩ да не ги доставят. Правозащитната организация каза, че както руските, така и украинските сили са използвали оръжията, които са убили украински цивилни граждани.

Боеприпасите, забранени от над 120 държави, обикновено освобождават голям брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безразборно в широка област.

Германия няма да доставя касетъчни боеприпаси на Украйна

Германия няма да доставя касетъчни боеприпаси на Украйна

Страната се придържа към споразумението от Осло