Един от най-големите съюзници на руския президент Владимир Путин – Рамзан Кадиров, обвини опозицията, че се опитва да се възползва от икономическата криза, за да дестабилизира страната, използвайки реторика от епохата на Сталин, за да предложи неназовани лица да бъдат изправени на подсъдимата скамейка за саботаж, съобщава „Ройтерс”.  

Кадиров, който ръководи Чечня с подкрепата на Кремъл, нарече либералната опозиция, която има само един депутат в 450-местната Държавна дума, "врагове на народа", фраза, която е реминисценция на език, използван по време на властването на терора, разгърнат от съветския вожд Йосиф Сталин през 1930-те години.

„Представителите на т. нар. опозиция се опитват да се възползват от трудната икономическа ситуация”, коментирал Кадиров и отсякъл: „Такива хора трябва да бъдат разглеждани като врагове на народа и предатели. Те трябва да бъдат съдени, с максимална строгост, за саботаж.”

Опозиционни фигури и правозащитни активисти заявиха, че са били разтревожени от думите на Кадиров, като някои от тях посочват, че полицията трябвало да се занимае с думите на Кадиров.

Михаил Касянов, един от лидерите на опозицията и бивш премиер на Русия, заявява: „Няма подобно понятие в нашата конституция, но от съветската история е широко известно, че по времето на Сталин така са наричали (врагове на народа) всички, които са мислели различно ... и подобни хора са били ликвидирани.”