Президентът на Сърбия определи 26 април за дата, на която ще се проведат парламентарните избори, които много от опозиционните партии планират да бойкотират заради здравия му контрол върху медиите и изборния процес, съобщава "Асошиейтед прес".

Очаква се дясната Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич да спечели изборите с голямо мнозинство и да продължи осемте си години доминация на сръбската политическа сцена.

Вучич, който е бивш ултранационалист, днес пожела успех на всички участващи и заяви, че се надява, че изборите за 250-местния национален парламент "ще преминат по демократичен начин".

Високопоставени представители на Европейския съюз не успяха да убедят по-голямата част от партиите от разделената опозиция да вземат участие в изборите, въпреки обещанията на съюзници на Вучич, че изборите ще бъдат свободни и честни.

Вучич има почти пълна хватка върху основните медии в Сърбия. Проправителствените вестници редовно се нахвърлят на критиците му като чуждестранни подставени лица или престъпници, без да им предоставят право на отговор на нападките.

Американската неправителствена организация Freedom House класира Сърбия в последния си доклад сред страните с най-голям 10-годишен спад на демократичните свободи.

В доклада се казва, че в Сърбия и съседна Черна гора "независими журналисти, опозиционни дейци и други противници на правителството са изправени пред непрекъснат тормоз, сплашване и понякога насилие".

"Общественото разочарование от окопалите се управляващи партии преля в големи протести в двете страни, но те не успяха да доведат до значителна промяна", се казва в доклада.