Лидерът на опозиционното Движение за демократична промяна Морган Цвангирай се оттегли от втория тур на президентските избори в Зимбабве, съобщи СиЕнЕн.

По думите на Цвангирай, той не може да участва в надпреварата, защото честните и свободни избори в страната са невъзможни.

Ние в ДДП решихме, че няма да участваме в тази насилствена, незаконна симулация на избори, заяви той по време на пресконференция, състояла след срещата при затворени врати на партията му.

Целта на срещата на Движението за демократична промяна е била да се вземе решение дали движението да участва в изборите или не, уточнява СиЕнЕн.

Няма да играем играта на Мугабе, категоричен бе след срещата Цвангирай.

По думите му победата на ДДП е сигурна, но предвид обстоятелствата просто бива отложена.

След основните причини, които той посочи като аргумент за оттеглянето си от изборите, са очакваното насилие, което ще ги съпътства, манипулирането на вота, както и предполаганите арести на членове на ДДП.

Цвангирай добави, че самият той, както и много от съпартийците му, са били задържани през последните седмици. В момента главният секретар на партията е в затвора, а ако обвиненията, които са му повдигнати бъдат доказани, той може да получи смъртна присъда.

Опозиционният лидер апелира за реакция от страна на ООН и Африканския съюз и ги призова да „спрат геноцида в Зимбабве".

На първия тур, проведен на 29 март, кандидатът на опозицията спечели 47.9 % срещу 43.2 % за настоящия президент Мугабе.

Изборите в Зимбабве предизвикаха гнева на международната общност заради поведението на управляващите, опитите да се фалшифицират изборните резултати и насилието над местното население.

Властите в Зимбабве дори бяха изправени пред заплахата от различни санкции.