Опозиционният венецуелски лидер Мария Мачадо заяви, че опозицията е спечелила 73,2% от гласовете от изборите в неделя, което ѝ позволява да докаже изборните резултати, които според нея са й дали победа, предаде "Ройтерс".

Националните избирателни органи обявиха действащия президент Николас Мадуро за победител, като така той получи трети мандат и удължи 25-годишното управление на социалистическата партия.

Но независими социолози определиха този резултат като неправдоподобен, а лидерите на опозицията и чуждестранните наблюдатели призоваха избирателните органи да публикуват резултатите от гласовете.

По думите на Мачадо резултатите, с които разполага опозицията, показват общо, че Мадуро е събрал 2,75 милиона гласа, докато неговия съперник, бившия дипломат Едмундо Гонзалес има 6,27 милиона.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро спечели нов мандат

Президентът на Венецуела Николас Мадуро спечели нов мандат

Опозицията ще оспорва изборните резултати

Тези резултати показват драстична разлика от тези, които бяха обявени от избирателната комисия, като по представените изборни резултати Мадуро печели 5,15 милиона гласа, а Гонзасел - 4,45 милиона

Свидетелите, назначени да наблюдават преброяването на гласовете, имат право на копие от броя на всяка машина за гласуване, но според опозицията някои от тях са били блокирани от това да следят преброяването, а на други места резултатите не са били отпечатани.

Опозицията отдавна има съмнения в честността на гласуването и смята, че решения на длъжностни лица и арестите на опозиционни служители имат за цел да създадат пречки.

Избирателната власт съобщи малко след полунощ, че Николад Мадуро е спечелил 51% от гласовете. По-късно той провъзгласи Мадуро за президент от 2025 до 2031 г. и добави, че той е спечелил "по-голямата част от валидните гласове".

Правителствата във Вашингтон и на други страни поставиха под съмнение резултатите и призоваха за пълно изчисляване на гласовете.

Независими екзитполове сочат 65% подкрепа за Гонзалес и между 14% и 31% подкрепа за Мадуро.

Приключиха президентските избори във Венецуела
Обновена

Приключиха президентските избори във Венецуела

Очакват се резултати

Най-малко двама души бяха убити във връзка с преброяването на гласовете или протестите.

Протести се проведоха в няколко града в понеделник, включително един, който беше близо до президентски дворец в Каракас.

Гонзалес многократно е предупреждавал срещу кръвопролитията. Но Мадуро, чието преизбиране през 2018 г. се смята за измама от няколко държави, включително Съединените щати, каза във вечерни коментари по държавната телевизия, че платени агитатори са нападнали офиси на избирателни агенции.

"Знаем как да се изправим срещу тази ситуация и как да победим онези, които проявяват насилие", каза Мадуро.

Хорхе Родригес, депутат от управляващата партия и ръководител на кампанията на Мадуро, призова поддръжниците си да маршируват в подкрепа на правителството във вторник.

Министърът на отбраната Владимир Падрино предупреди да не се допуска повторение на "ужасните ситуации от 2014, 2017 и 2019 година". "Антиправителствените протестиращи излязоха по улиците през онези години и стотици бяха убити.

Мачадо призова армията на страната да потвърди резултатите от вота. Въоръжените сили отдавна подкрепят Мадуро и няма публични признаци лидерите да се оттеглят от правителството. Тя също призова поддръжниците си да се съберат във вторник пред офисите на ООН в Каракас.

Протестиращи се събраха в няколко града в страната, като Венецуелската обсерватория за конфликти съобщи, че е регистрирала 187 протеста в 20 щата.

9 страни от Латинска Америка отправиха призив за свикване на регионална организация

9 страни от Латинска Америка отправиха призив за свикване на регионална организация

Причината са президентските избори във Венецуела

Уличните протести последваха предишни демонстрации на "cacerolazo" - традиционен латиноамерикански протест, при който хората блъскат тенджери и тигани - в цялата страна.

В един от кварталите в столицата и град Маракай полицията използва сълзотворен газ, докато протестиращите блокираха част от магистрала в Баркисимето.

В Коро, столицата на щата Фалкън, протестиращи събориха статуя, изобразяваща покойния президент Уго Чавес, ментор на Мадуро.

Съветник на опозицията каза в социалните медии, че силите за сигурност са направили два неуспешни опита да влязат в аржентинското посолство в Каракас, където той и още петима живеят от март, след като са издадени заповеди за арестите им.

Много венецуелски гласоподаватели се отчаяха от новината за още един шестгодишен мандат на Мадуро, като неговоро управление е белязано с икономическия колапс, голяма емиграцията на около една трета от населението и санкциите, наложени от САЩ, които осакатиха и без това затруднената петролна индустрия.

Американската организация с нестопанска цел Carter Center, която изпрати наблюдатели за вота, призова избирателните власти незабавно да публикуват резултатите по избирателни секции.

Служители на администрацията на Байдън обвиниха правителството в "изборна манипулация" и това оставя отворена вратат за още санкции. 

Бразилия и Европейският съюз призоваха за прозрачност на данните от социологическите проучвания.

Главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб каза, че резултатите са били забавени поради атака срещу избирателната система от Северна Македония. Той не предложи никакви доказателства.

Венецуела отзова дипломатите си от 7 държави

Венецуела отзова дипломатите си от 7 държави

Разпалване на дипломатическа война