Изборният ден във Венецуела приключва и се очакват резултатите, съобщава "Ройтерс". 

Главният прокурор Тарек Сааб каза, че не очаква насилие и че с изключение на някои изолирани инциденти гласуването е било мирно.

Журналистите на "Ройтерс" в седем места в страната са съобщили за опашки пред избирателните секции, включително някои, които са отворили късно или където гласуването протича бавно. Много избиратели бяха пристигнали преди разсъмване. Според правилата, изборният ден може да се удължи за секцията, ако има чакащи.

Въпреки законовото ограничение, което забранява публикуването на анкети от седмица преди изборите до обявяването на официалните резултати, няколко екзитпола се разпространяваха в социалните медии в късния следобед.

Според опозиционната кампания, малко под 55% от хората са гласували в цялата страна.

Резултатите ще да бъдат публикувани днес или през следващите дни.

Припомняме, че венецуелците гласуваха за президент в неделя.

Те избираха основно между действащия президент Николас Мадуро и съперника Едмундо Гонзалес Урутия. Мадуро се бори за трети мандат.

Урутия обедини опозицията, на мястото на изключително популярната Мария Корина Мачадо, на която бе забранено да участва.

Кандидатите бяха общо 10, но за останалите се считаше, че нямат шансове.

Вотът се проведе в напрегната атмосфера, белязана от недопускането на международни наблюдатели и оплаквания от репресии срещу опозицията. Наблюдатели твърдят, че режимът държи повече от 305 "политически затворници" и е арестувал 135 поддръжници на опозицията от януари. Опустошената икономика на страната е най-важният приоритет на избирателите.

Блинкън призова за честни избори във Венецуела

Блинкън призова за честни избори във Венецуела

САЩ ще следят гласуването отблизо

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Съединените щати няма да предсказват резултатите от предстоящите президентски избори във Венецуела, но призова всички страни да уважават демократичния процес. Блинкън подчерта, че американската и международната общност ще следят отблизо гласуването.

Това е избор на венецуелците, но те заслужават избори, които действително отразяват тяхната воля, свободни от манипулации," каза Блинкън на пресконференция в Токио.

Вашингтон облекчи санкциите срещу венецуелската петролна индустрия през октомври миналата година в отговор на споразумение между президента Николас Мадуро и опозиционните партии, но по-късно възстанови санкциите поради действия, които, според САЩ, застрашават демократичния вот. Мадуро, социалист, чиeто преизбиране през 2018 г. беше отхвърлено от САЩ и повечето западни правителства като фалшив, се надява да спечели трети мандат.

Венецуела избира президент

Венецуела избира президент

Вотът се провежда на фона на репресии и криза

Американските служители заявиха, че ще настроят своята санкционна политика спрямо Венецуела въз основа на това как се провеждат изборите. Блинкън предупреди, че Мадуро не е изпълнил много от поетите ангажименти, но има "огромен ентусиазъм" преди изборите.

"Призоваваме всички страни да спазват своите ангажименти и да уважават демократичния процес," добави Блинкън.