В американския щат Масачузетс е преразгледано делото от 1693 г., по което Елизабет Джонсън е призната за вещица и осъдена на смърт, съобщава AP.

Законодателите от Масачузетс официално оправдаха Елизабет Джонсън - младша. През 1693 г. е била призната за виновна в магьосничество и осъдена на смърт в разгара на Салемските процеси срещу вещици. Джонсън обаче никога не е била екзекутирана, но доскоро не е била официално помилвана.

Миналата година законодателите се съгласиха да преразгледат случая ѝ, след като любопитни ученици от осми клас на гимназията в Северен Андоувър започнаха да популяризират случая ѝ и да проучват законодателните стъпки, необходими за изчистване на името ѝ.

Последващо разследване, предложено от сенатора от Масачузетс Даян ДиЗолио, демократ от Метуен, беше включено в проектобюджета и одобрено.

"Никога няма да можем да променим случилото се с жертви като Елизабет, но поне можем да поправим нещата", казва ДиЗолио.

Джонсън е последната обвинена в лова на вещици, която е оправдана, съобщи групата "Вещиците от Масачузетския залив", която се занимава с историята и легендите за лова на вещици през XVII век.

"В продължение на 300 години Елизабет Джонсън-младша е била безгласна, а историята ѝ е била изгубена във времето", казва сенаторът от Масачузетс Джоан Лавели от Салем,

През XVII в. двадесет души от Салем и съседните градове са убити, а стотици други са обвинени по време на преследването на вещици, започнало през 1692 г. Деветнадесет души са обесени, а една е била убита с камъни.

Джонсън е на 22 години, когато е осъдена на обесване. Това така и не се случва: тогавашният губернатор Уилям Фипс отменя наказанието, когато научава за грубите съдебни нарушения в Салем.

През изминалите повече от три века оттогава десетки заподозрени са официално оправдани, включително майката на Елизабет.