Съд в Панама оправда 28 души, обвинени в пране на пари по дела, свързани с адвокатската кантора "Мосак Фонсека", която беше епицентър на международния скандал "Панамски документи". Това се казва в изявление на съдебната власт на страната в петък, предаде Reuters.

Имената на хората, които са били оправдани, не се съобщават.

Съдия Балоиза Маркинес разпореди обезпечителните мерки да бъдат отменени срещу всички обвиняеми и обясни, че един наказателен процес вече е отменен поради смъртта на неназован обвиняем.

Рамон Фонсека, който е съосновател на вече несъществуващата адвокатска кантора Mossack Fonseca заедно с германския гражданин Юрген Мосак, почина през май, след като беше хоспитализиран през април.

По време на делото наблюдаващият прокурор поиска максимална присъда от 12 години за Мосак. Съдът обаче прецени, че събраните доказателства от сървърите на адвокатската кантора не позволяват установяване със сигурност на тяхната автентичност и цялост и не отговарят на правилата за проследимост. Освен това останалите доказателства не били достатъчни, за да се установи вината на обвиняемите.

Проговори информаторът от Панамските документи

Проговори информаторът от Панамските документи

Джон Доу посочва

Скандалът "Панамски документи" се разрази през 2016 г. след публикуването на разследване, известно със същото име, от Международния разследващ журналистически консорциум. Разследването се базираше на изтичането на 11,5 милиона документи от кантората "Мосак Фонсека" и разкри, че държавни и правителствени ръководители, политици, финансисти, спортисти са укривали от данъчните власти имоти, компании, капитали и печалби.

В това укриване панамската адвокатска кантора е служила като посредник за откриване на сметки и на мними компании в няколко страни, където са били укривани парите от неплатени данъци, някои от които са идвали и от незаконни дейности.

След лицата, упоменати в разследването, бяха руският президент Владимир Путин, президентът на Украйна Володимир Зеленски, бившите премиери на Пакистан, Великобритания и Исландия - Наваз Шариф, Дейвид Камерън и Сигмундур Давид Гунлаугсон, бившият президент на Аржентина Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси, испанският режисьор Педро Алмодовар.

"Panama papers" разкрива много малка част от офшорния свят, убеден наш журналист, работил по проекта

"Panama papers" разкрива много малка част от офшорния свят, убеден наш журналист, работил по проекта

В понеделник Международният консорциум ще публикува цялата информация