Бъдещата победа на Украйна във войната с Русия може да се развие по два сценария - песимистичен и оптимистичен.

Това мнение изрази военният експерт Олег Жданов в своя канал в YouTube.

"Към днешна дата картината на победата може да бъде два сценария. Единият е песимистичен, а другият - оптимистичен. Песимистичният сценарий е, че ще достигнем демаркационната линия преди 24 февруари. В този случай Руската федерация може да запази лицето си и, сядайки на масата за преговори, да получи почивка, за да събере нова армия и отново да започне война срещу нас. Това означава, че тя просто ще бъде отложена война. Нещо като "Минск-3" - обясни експертът.

Кадиров твърди, че са влезли в Лисичанск, Украйна отрича

Кадиров твърди, че са влезли в Лисичанск, Украйна отрича

Лисичанск е последният голям град в Луганска област

"Оптимистичният сценарий е да достигнем границите от 1991 г. Между другото, и при двата сценария спирането на сраженията или спирането на напредването на войските за освобождаване на нашата територия, на нашите войски, може да завърши по два начина. Първият е процес на преговори с прекратяване на огъня. А втората е процес на преговори без прекратяване на огъня, както беше през всичките 8 години от 2014-та насам. Подобна възможност не е изключена. И в оптимистичния, и в песимистичния сценарий това е доста вероятно", прогнозира Жданов.

Той подчерта, че всичко това зависи от условието, че към момента на изтеглянето на ВСУ до линията преди 24 февруари или до държавната граница от 1991 г. руският президент Владимир Путин и неговото обкръжение все още ще бъдат на власт.

Русия обвини Украйна, че блокира 70 кораба на 16 държави

Русия обвини Украйна, че блокира 70 кораба на 16 държави

Заплахата от обстрел и висока опасност от мини не позволяват да потеглят

"Ако Путин се задържи на власт, нищо няма да се случи, той е жив и здрав и продължава да управлява Русия, тогава това развитие е съвсем предвидимо и напълно възможно. Ако обаче нещо се случи с властта в Русия и политическото ръководство се смени, Западът ще обмисли само един сценарий в такъв случай - достигане на границите на 91 и подписване на някакъв вид мирен договор за съвместно съществуване на двете държави", обясни военният експерт.

Жданов отбеляза, че Западът обмисля вариант, при който Украйна да бъде основната възпираща сила на руската военна машина.

"И това може да стане само без да се позволи на Руската федерация да постигне някаква победа или да затвърди статуквото. Запазването на статуквото означава да отидете до границите преди 24 февруари. В този случай Западът всъщност губи, но той не е готов да загуби днес", каза Жданов.

Той добави, че Западът все още трябва да реши въпроса с ядрения арсенал на Русия, защото без решаването му всичко ще се повтори след определен период от време.

Зеленски: Украйна активно преговаря за нови оръжия от партньори

Зеленски: Украйна активно преговаря за нови оръжия от партньори

Благодари на САЩ и Норвегия за военната помощ

Както съобщи УНИАН, на 29 юни Олег Жданов оцени шансовете на руските окупатори да започнат нова офанзива в Украйна. Според него руските войски в Украйна вече са заели отбранителни позиции в повечето направления. Това е катастрофално за врага, окупаторите не разбират какво да правят по-нататък.