Управляващата партия в Унгария "Фидес" може да напусне Европейската народна партия (ЕНП), след като получава смесени сигнали за намеренията ѝ след замразяването на членството на "Фидес" в ЕНП. Това обяви унгарският премиер и лидер на "Фидес" Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

ЕНП замрази членството на "Фидес" през март заради популистките кампании срещу мигрантите и имиграцията на Орбан и ерозията на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата при управлението му. "Фидес" не беше поканена на двудневната среща на ЕНП в Хърватия тази седмица.

ЕНП обмисля изключване на партията на Орбан

ЕНП обмисля изключване на партията на Орбан

Решенито щяло да бъде взето през януари

ЕНП заяви, че ще изпрати група "мъдри мъже" да проучат условията в Унгария и да решат дали "Фидес" да остане в нейните редици, процес, който новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Националистът Орбан беше непокорен в коментари пред унгарското държавно радио: "Нашето членство продължава да е замразено. Чакаме ЕНП да каже истината относно възгледите и плановете си, а след това ние ще вземем решение."

"Въпросът е дали новият председател на ЕНП може да спре движението си наляво. Ако може, имаме общо бъдеще. Ако не, ще трябва да изградим друга политическа общност", предупреди унгарският премиер.

В реч пред конгреса на ЕНП в Загреб Туск не посочи Орбан, но даде да се разбере, че консервативната партийна група няма да се промени, за да приеме десния популизъм.

"Трябва да го спрем", подчерта Туск, който напуска поста председател на Европейския съвет, като допълни: "В политическа битка, истината и приличието не могат да бъдат напълно безпомощни срещу фалшивите новини, манипулациите и омразата."

"Няма да жертваме ценности като граждански свободи, върховенство на закона и приличие в обществения живот на олтара на сигурността и реда", настоя Туск и предупреди: "Който не може да го приеме, той де факто се поставя извън нашето семейство (ЕНП)."

Унгария не планира да напуска ЕС, потвърди Орбан

Унгария не планира да напуска ЕС, потвърди Орбан

Tой е убеден, че източните и западните страни членки трябва да намерят компромис за бъдещето на Общността