Унгарският премиер Виктор Орбан призова германските политици да приемат забраната на УЕФА за осветяването на стадиона в Мюнхен, който домакинства мачове от Евро 2020, в цветовете на дъгата, съобщава ДПА.

"Дали футболният стадион в Мюнхен или друг европейски стадион е осветен в цветовете на дъгата, не е решение на държавата", отбеляза Орбан, като добави: "Цветовете на дъгата са също така част от уличната картина" в Будапеща.

Европейската футболна централа УЕФА отхвърли вчера искането на кмета на Мюнхен Дитер Райтер да освети стадиона с цветовете на дъгата за днешния мач между Германия и Унгария на Европейското първенство, решение, което Райтер нарече "срамно".

УЕФА отказа стадионът в Мюнхен да бъде оцветен в цветовете на дъгата за мача Германия-Унгария

УЕФА отказа стадионът в Мюнхен да бъде оцветен в цветовете на дъгата за мача Германия-Унгария

УЕФА била политически и религиозно неутрална организация

УЕФА призна, че "всички форми на дискриминация ... представляват един от най-големите проблеми, с които се сблъсква играта днес", но УЕФА е "чрез своя устав, политически и религиозно неутрална организация. Предвид политическия контекст на това конкретно искане - послание, насочено към решение, взето от унгарския национален парламент - УЕФА трябва да откаже това искане."

Миналия вторник унгарският парламент одобри законодателство, което ограничава информационните права на младите хора по отношение на хомосексуалността и транссексуалността. Законът се смята за важен за десния консервативен премиер Орбан, за когото ДПА е научила, че няма да пътува за мача в Мюнхен, както беше планирано първоначално.

Кметът на Мюнхен бесен от "срамното" решение на УЕФА, ще украси с гей символи други градски забележителности

Кметът на Мюнхен бесен от "срамното" решение на УЕФА, ще украси с гей символи други градски забележителности

"Срамно е, че УЕФА ни забранява да изпращаме знак за космополитизъм, толерантност, уважение и солидарност с хората от ЛГБТИК общността"

Ходът на Мюнхен целеше да бъде сигнал за насърчаване на многообразието. Цветовете на дъгата често се използват от хора в ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) общности.

Орбан коментира: "В комунистическа Унгария хомосексуалните хора бяха преследвани. Днес държавата не само гарантира правата на хомосексуалистите, но активно ги защитава. Свободата на индивида е най-голямото благо."

Всеки човек трябва "без съмнение" да бъде свободен да избира своя път в живота", каза той, но обучението на растящи деца трябва да се извършва в дома. "Ние защитаваме тази задача на родителите", изтъкна унгарският премиер.

Няколко други германски стадиона и обществени сгради ще бъдат осветени в цветовете на дъгата днес, докато правозащитните организации ще раздадат 10 000 знамена с цветовете на дъгата на феновете в Мюнхен, акция, подкрепена от германската футболна федерация.

„Гротеска“: 13 страни от ЕС порицаха Унгария заради анти-ЛГБТ закона

„Гротеска“: 13 страни от ЕС порицаха Унгария заради анти-ЛГБТ закона

Според Унгария законът бил насочен само към педофили