Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени, тъй като не заслужават друг шанс след предстоящите избори за Европейски парламент. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Лидерът на националистите е изправен пред едни от най-тежките избори за 14-годишното си управление с унгарската икономика в рецесия, скандал със злоупотреби, засягащ основата на платформата му за семейни ценности, и нов политически опонент, заплашващ да промени статуквото.

"Има проблеми в Брюксел, големи проблеми. Ръководството на ЕС се провали", изтъкна Орбан пред своите поддръжници в началото на кампанията на своята националистическа партия "Фидес" за евроизборите на 6-9 юни.

120 евродепутати искат гласът на Орбан в ЕС да бъде заглушен

120 евродепутати искат гласът на Орбан в ЕС да бъде заглушен

Искането е за процедура в съответствие с член 7, част 2 от Договора за ЕС

"Ако сте се представили зле през мандата си, изложили сте избирателите си на опасност и ако те не очакват нищо повече от вас, ви остава само едно: Взимайте си шапката и си тръгвайте", разпореди унгарският лидер.

Орбан отдавна е в противоречие със своите съюзници от ЕС и Вашингтон по редица въпроси, включително заради отказа си да изпрати оръжия на Киев и поддържането на икономически връзки с Москва и след като руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г.

Будапеща е в спор с Европейската комисия и относно реформи в областта на върховенството на закона, които доведоха до блокиране на средства от ЕС за Унгария на стойност милиарди евро.

Орбан се закани да окупира Брюксел

Орбан се закани да окупира Брюксел

За да "защити свободата и суверенитета на Унгария"