Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е отявлен противник на мигрантите, е дал знак, че има желание да сключи двустранно споразумение с германския канцлер Ангела Меркел за ограничаване на пристигащите мигранти в Германия и други европейски страни, съобщава "Ройтерс".

Меркел се нуждае от подкрепата както на коалиционния си партньор в лицето на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), така и на страните от Европейския съюз, за да може спорният план за миграцията, договорен с нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС), да успее.

Меркел и Зеехофер спасиха коалицията
Обновена

Меркел и Зеехофер спасиха коалицията

Има съгласие по миграцията, Зеехофер не подава оставка…

Християндемократите на Меркел и техните дългогодишни съюзници от ХСС се споразумяха в понеделник да създадат специални транзитни центрове на границата с Австрия, където мигрантите, които вече са били регистрирани в други страни от ЕС, ще бъдат задържани и връщани обратно в страните, където са били регистрирани първо.

В интервю за германския в. "Билд" Орбан заяви, че Унгария е отворена за разговори с Германия, ако Берлин успее да сключи споразумение за мигрантите със съседна Австрия, чийто канцлер Себастиан Курц е, подобно на Орбан, твърдолинеен спрямо мигрантите.

Австрия готова да защитава границите си след сделката за мигрантите в Германия

Австрия готова да защитава границите си след сделката за мигрантите в Германия

Могат да въведат контрол на границата си с Италия

"Последователността може да бъде само следната: преговори между Германия и Австрия, а след това преговори между Австрия и Унгария", коментирал Орбан, допълвайки: "И чак в края, ако действително има яснота относно германската позиция, може да има преговори между Унгария и Германия."

Унгарският премиер подчертал необходимостта от засилване на защитата на външните граници на Европейския съюз и създаването на транзитни центрове за мигранти извън ЕС.

Орбан добавил, че скоро ще проведе разговори с Курц, за да обсъдят следващите стъпки "с нашите преки, приятелски съседи".

Спорът за миграцията подчертава дълбоките разделения в Европа за начина, по който да се справим с мигрантите, пристигнали през последните три години на Стария континент.

Португалия - единствената страна в Европа, жадуваща за мигранти

Португалия - единствената страна в Европа, жадуваща за мигранти

"Нуждаем се от повече имиграция и няма да толерираме никаква ксенофобска реторика"

Според Орбан големият наплив на предимно мюсюлмански мигранти в Унгария от 2015 г. насам представлява заплаха за християнската цивилизация на Европа.

Курц, който оглавява коалиция с крайната десница, обеща да предотврати повторение на кризата с мигрантите в Европа, при която Австрия прие мигранти, съставляващи повече от един процент от нейното население.