Канцлерът на Германия Ангела Меркел и коалиционният й партньор - министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, постигнаха съгласие по темата за имигрантите, предаде Дойче веле.
Тази вечер двамата се срещнаха в последен опит да предотвратят надвисналата политическа криза.

Самият Зеехофер потвърди, че е постигнат компромис, и че остава на поста си като вътрешен министър и начело на партията ХСС.

Меркел от своя страна заяви, че при разговорите е постигнат "добър компромис", предвиждащ създаването на транзитни бежански центрове в Германия.
Така "в ЕС е запазен духът на партньорство и същевременно е направена решаваща крачка по регулиране на вторичната миграция", подчерта Меркел.

Малко по-рано агенция dpa съобщи с позоваване на източници от кръга на преговарящите, че страните водят продуктивен диалог за създаване на транзитни центрове за бежанци и че изобщо не става дума за оттегляне на Зеехофер от коалицията.

Ако той се беше оттеглил от министерския пост и от лидерското място в ХСС, това би взривило управляващата коалиция и би довело страната до политическа криза с неясни последици.

Противоречията между Меркел и Зеехофер се породиха заради плана на вътрешния министър за връщане на някои мигранти от границите на Германия. Меркел отхвърли идеята, настоявайки за общо европейско решение.

Зеехофер скочи: Меркел е канцлер заради мен

Зеехофер скочи: Меркел е канцлер заради мен

Нямало да се остави да бъде уволнен от такъв канцлер

Зеехофер коментира в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", че е поставен пред "немислима" ситуация. Той настоя, че няма да се остави да бъде "уволнен от канцлер, който е канцлер само и единствено заради мен".

Вътрешният министър беше категоричен, че "не може да се огъне" по въпроса за имиграцията, след като неговият по-строг план за предоставяне на убежище беше отхвърлен в полза на споразумението на Европейския съюз за миграцията, което беше подкрепено от Меркел. Зеехофер обяви, че иска да не допуска някои категории мигранти, които вече са кандидатствали за статут на бежанец в друга страна от ЕС.