Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер разкритикува остро канцлера Ангела Меркел в интервю преди кризисната среща тази вечер в спора за миграционната политика на страната.

Зеехофер пътува за Берлин днес, след като предложи да подаде оставка по време на заседание на неговия Християнсоциален съюз (ХСС) снощи. Той и други лидери на ХСС се срещат с ръководството на Християндемократическия съюз на Меркел. Двете партии са съюзници.

Консервативните партньори на Меркел недоволни от договореното за мигрантите

Консервативните партньори на Меркел недоволни от договореното за мигрантите

Зеехофер е казал пред ръководството на партията, че не е щастлив

Меркел и Зеехофер са в конфликт заради плана на последния да бъдат връщани някои мигранти на границите на Германия. Меркел отхвърля идеята, настоявайки за общоевропейско решение.

Зеехофер коментира в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", че той е поставен пред "немислима" ситуация. Той настоя, че "няма да се оставя да бъда уволнен от канцлер, който е канцлер само и единствено заради мен".

Меркел ще спасява коалицията

Меркел ще спасява коалицията

Зеехофер плаши с оставка

Това е очевидна препратка към сравнително силните изборни резултати на неговата партия в Бавария.

Вътрешният министър допълни, че "не може да се огъне", когато става въпрос за имиграцията, след като неговият по-строг план за предоставяне на убежище беше отхвърлен в полза на споразумението на Европейския съюз за миграцията, което беше подкрепено от Меркел. Зеехофер също така иска да не допуска някои категории мигранти, които вече са кандидатствали за статут на бежанец в друга страна от ЕС.

Меркел осигурила споразумения с 14 държави за бързо връщане на мигранти

Меркел осигурила споразумения с 14 държави за бързо връщане на мигранти

Гърция и Испания са сключили тристранно споразумение с Германия