За разлика от повечето страни в Европа, които се опитват да ограничат притока на мигранти, Португалия се противопоставя на тази тенденция, като гледа на имиграцията като на начин да се справи с проблема с намаляващото население, съобщава "Франс прес".

"Нуждаем се от повече имиграция и няма да толерираме никаква ксенофобска реторика", изтъкна премиерът Антонио Коста пред активисти на партийна конференция през май, като това изказване беше приветствано с бурни аплодисменти.

Меркел осигурила споразумения с 14 държави за бързо връщане на мигранти

Меркел осигурила споразумения с 14 държави за бързо връщане на мигранти

Гърция и Испания са сключили тристранно споразумение с Германия

Демонстрирайки тази откритост, Португалия беше една от първите страни, които доброволно приеха някои от мигрантите на борда на спасителния кораб Lifeline, който стоеше отхвърлен в морето от 21 юни, след като Италия отказа да го допусне до пристанищата си.

И докато европейските лидери изпитваха затруднения да постигнат споразумение на срещата на върха през миналата седмица за това кой трябва да приема мигрантите, които са спасени край бреговете на Северна Африка, социалистическото правителство на Португалия вече предприе стъпки, за да се превърне в по-привлекателна дестинация за мигрантите.

"Това беше много трудна среща на върха, а очевидният консенсус, постигнат със споразумението, не скри дълбоките разделения, които днес заплашват Европейския съюз", коментира Коста след като напусна срещата на върха в Брюксел.

САЩ удариха по масата - Централна Америка да възпира мигрантите

САЩ удариха по масата - Централна Америка да възпира мигрантите

"Това масово преселение трябва да бъде прекратено"

А изборът в петък на бившия португалски министър Антонио Виторино за ръководител на Международната организация по миграция "показа голямото значение, което Португалия поставя върху диалога по този проблем", изтъкнаха от португалското външно министерство.

Коста, чийто баща е известен комунистически писател, произхождащ от аристократично семейство в бившата португалска колония Гоа в Индия, направи възстановяването на намаляващото население ключов елемент от своята политическа програма.

И това ще бъде централният въпрос за него, докато страната се насочва постепенно към изборите през следващата година, в които Коста е водещ кандидат.

Според проучвания, цитирани от правителството, Португалия се нуждае най-малко от 75 хил. нови жители всяка година, само за да поддържа стабилността на работната сила, която днес наброява само 10,4 млн. души.

В този контекст правителството в четвъртък прие редица нови регулаторни мерки за опростяване на процедурите за получаване на виза от студенти или от онези, които искат да създадат стартиращи компании.

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единна политика по мигрантите

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единна политика по мигрантите

Има и общо решение за продължаване на санкциите срещу Русия…