Премиерът на Унгария Виктор Орбан, един от главните поддръжници на американския президент Доналд Тръмп в Европейския съюз, предупреди срещу намесата в "работата на Америка" във връзка с безредиците във Вашингтон тази седмица, информира "Франс прес".

Чуждестранни лидери, включително в ЕС, категорично осъдиха протестиращите в подкрепа на Тръмп, след като нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, ядосани заради поражението му на президентските изборите.

Ала националистическият унгарски премиер предупреди да не се критикуват събитията в други страни по време на интервю за държавното радио.

"Не бива да се намесваме в случващото се в Америка, това е работа на Америка, желаем им успех и вярваме, че те ще успеят да решат собствените си проблеми", коментира Орбан.

"Бих предложил да се придържаме към външната политика, която следвахме досега, а именно - да не съдим други държави", посочи още той.

"Ние също не обичаме да бъдем съдени, следователно не бива да съдим други страни", настоя унгарският премиер.

По време на предизборната кампания за президент в САЩ Орбан заяви, че преизбирането на Тръмп щяло да бъде най-доброто за Централна Европа и се похвали с телефонно обаждане от президента на САЩ в кухнята му през октомври.

Междувременно проправителствените медии в Унгария представяха Байдън като комунист и марксист по време на предизборната кампания, а след изборите пропагандират лъжливите твърдения на Тръмп за изборна измама.

След насилието във Вашингтон водещият унгарски проправителствен новинарски сайт Origo.hu коментира "пълен хаос при управлението на Байдън след скандалните избори", въпреки че Байдън ще встъпи в длъжност чак на 20 януари.

Твърдолинейната политика на Орбан против мигрантите, като изграждането на гранични огради, му спечели похвала от бившия съветник на американския президент Стив Банън, който го нарече "Тръмп преди Тръмп".

Орбан беше и единственият лидер на ЕС, който подкрепи кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г. и похвали президента през 2017 г., че "мисли точно както ние, когато казва: "Америка на първо място".

Администрацията на Обама, в която Байдън беше вицепрезидент, беше неприятелски настроена към Орбан и го предупреди срещу "демократично отстъпление".

След победата на Байдън унгарски официални лица предупредиха САЩ да не приемат политика на "износ на демокрация".