Унгарското дясно правителство откри потенциален нов фронт във войната си на думи с Брюксел, като организира пищна международна среща на Американската християнска организация, която е обвинявана, че мрази гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) и има връзки с Кремъл, пише британското издание "Гардиън".

11-ата среща на Световния конгрес на семействата започна в Будапеща вчера с типична заядлива реч на унгарския премиер Виктор Орбан , който обвини Европейския съюз, че е доминиран от "релативизиращата либерална идеология, която атакува семействата".

В своето обръщение Орбан обяви нови мерки, насърчаващи унгарците да имат повече деца, за да се обърне дългогодишната тенденция за спад на населението. Това става, докато Унгария е в конфликт с Брюксел по редица въпроси - включително нейните политики към мигрантите, към организации на гражданското общество и Централноевропейския университет в Будапеща, финансиран от Джордж Сорос, който може да бъде принуден да затвори врати съгласно ново законодателство.

Четиридневният форум, на който ще присъстват около 3 хил. делегати и ще включва събития в унгарския парламент и други места със символично значение, е последният епизод в стремежа на Орбан да се представи като самобитен защитник на "европейските християнски ценности", роля, която той използва да оправдае драконовските мерки срещу мигрантите, отбелязва британското издание.

Обаче този опит на унгарския премиер заплашва да предизвика обратна реакция, след като правозащитници разкритикуваха решението на правителството да бъде домакин на събитието, аргументирайки се с отношението на Световния конгрес на семействата към гейовете.

Американска неправителствена правозащитна организация със седалище в щата Алабама определи Световния конгрес на семействата като организация, която насажда омраза заради ролята му в законодателството на Русия против гей пропагандата, което въздигна в ранг на престъпление поощряването и подкрепата на начина на живот на гейовете и което активистите твърдят, че е предизвикало нова вълна от дискриминация срещу гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните в страната.

Световният конгрес на семействата също така се противопоставя на абортите и гей браковете и популяризира концепцията за "естественото семейство", което критиците настояват, че бил кодиран език за ярки хомофобски настроения.

Основателят на организацията Алън Карлсън, който също е говорил в първия ден на форума в Будапеща, преди е наричал хетеросексуалния брак "опора на подредената свобода".

Критици изтъкват тревожните връзки на организацията с руски олигарси и фигури от Руската православна църква , които имат връзки с правителството на президента Владимир Путин, някои от които ще присъстват на срещата в Будапеща.

Сред тях ще бъде Алексей Комов, който се смята, че е набирал средства за Световния конгрес на семействата в Русия и който има връзки с двама мощни олигарси - Владимир Якунин, бивш шеф на руските железници и бивш приближен на Путин, и Константин Малофеев, милиардер и православен филантроп, като и двамата са финансирали руските дейности на организацията.