Войната в Украйна не може да бъде разрешена на бойното поле, а само чрез дипломация и преговори, като първата стъпка трябва да бъде незабавно прекратяване на огъня, каза премиерът Виктор Орбан в интервю в петък пред  унгарското общественото радио, цитирано от Daily News Hungary.

"Ако ни хвърлят през прозореца, трябва да се върнем през вратата, а ако ни избутат през вратата, трябва да се върнем през прозореца", заяви той, подчертавайки че войната е била много скъпа и Украйна е останала без пари и едва оцелява."Нейната армия беше боеспособна единствено благодарение на западните пари" добави той.

"Има два въпроса: единият се отнася до решението на президента на Съединените щати колко дълго ще харчат милиарди тук, в Източна Европа, а другият е колко дълго може да издържи Европа", каза Орбан. ЕС може да генерира пари, ако държавите-членки "хвърлят парите си в общи хазни", каза той. Въпросът обаче остава: "Колко дълго можем да издържим, когато европейската икономика е в беда и не виждаме край на войната?" "Вече сме дали повече от 70 милиарда евро, но не можем да видим как са похарчени; сметките не са направени", каза Орбан. В тази ситуация, в средата на 7-годишния бюджетен цикъл, Европейската комисия иска от страните членки да дадат общо 100 милиарда евро, добави той.

Глобалните икономически тенденции все повече се характеризират с изолация и "един вид гетоизация", каза той в интервюто, добавяйки, че вместо това връзката, сътрудничеството и разделението на труда биха били по-добри за производството и икономическия растеж.

Орбан допълни, че Унгария най-накрая е била станала конкурентоспособна преди избухването на войната, която оттогава замъглява цялата система от глобални икономически връзки и послужи като извинение за прекъсване на отношенията, от които зависеше благосъстоянието на десетки милиони страни и хора.

Орбан осъди федерализма на ЕС и "джендър офанзивата"

Орбан осъди федерализма на ЕС и "джендър офанзивата"

Надява се изборите за ЕП догодина да укрепят правителствата в рамките на блока, които отхвърлят политиките на Германия и Франция