Унгария няма да напусне Европейския съюз, но ще се противопостави на опитите на Брюксел да подкопае нейния суверенитет. Това заяви премиерът Виктор Орбан пред партията си "Фидес" в неделя, след като беше преизбран за лидер, съобщи "Ройтерс".

"След комунистическата бюрокрация, този път не искаме нови диктати от Брюксел", каза Орбан пред аплодиращите го делегати на партията, като увери, че Унгария ще отхвърли западния либерализъм. Няма да се откажем от правото да защитаваме границите си, да спираме мигрантите, ние настояваме, че бракът в Унгария е между мъж и жена, бащата е мъж, а майката е жена и те трябва да оставят децата ни на мира."

На власт от 2010 г., 58-годишният Орбан се представи като защитник на културната идентичност на Унгария срещу мюсюлманската миграция в Европа и защитник на християнските ценности срещу западния либерализъм. Това му спечели национална популярност, особено сред основните гласоподаватели на партията му, но доведе до критики от правозащитни групи и ЛГБТ кампании. Орбан каза, че ЕС трябва да бъде реформиран и целта на Унгария е да постигне промяна, а не да напусне блока, към който се присъедини през 2004 г.

Орбан предизборно обвини Брюксел, САЩ и Сорос в намеса в Унгария

Орбан предизборно обвини Брюксел, САЩ и Сорос в намеса в Унгария

Зове поддръжниците си да защитават постиженията на правителството му

"Ние изобщо не искаме да напускаме ЕС, те не могат да се отърват от нас толкова лесно, каза той. Искаме да запазим нашия суверенитет и не искаме да се окажем в обединени европейски щати, вместо в интеграция.

На изборите, вероятно през април 2022 г., Орбан ще се изправи срещу единен фронт от опозиционни партии, включително социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега дясноцентристка партия "Йобик" на парламентарните избори през 2022 г.

Шестпартийният алианс се ръководи от Питър Марки-Зай, 49-годишен католически консерватор, баща на седем деца и кмет на малък град, който изглежда олицетворява традиционните ценности, които Орбан публично защитава, и се смята за сериозен съперник.

През последните седмици Орбан даде редица обещания за разходи, включително отстъпка от 2 милиарда долара за данък върху доходите за семействата, и засили своята антиимиграционна реторика.

Орбан: ЕС вреди на интересите си с позицията си за Китай и Русия

Орбан: ЕС вреди на интересите си с позицията си за Китай и Русия

Прекалено много Брюксел се съобразявал със САЩ