Политиката на Европейския съюз към Русия и Китай противоречи на интересите му. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за чешкото онлайн издание Parlamentni listy.

"Искаме да демонстрираме сила там, където сме слаби и обратно - където би имало място за партньорство, затваряме вратите. Брюкселският елит действа срещу интересите на Европа", каза премиерът.

ЕС губи пазарите на най-големите си източни държави партньори заради Вашингтон. Подобна ситуация, според Орбан, е неприемлива.

"Само защото Съединените щати считат Китай за свой най-голям противник, Европа не може да си позволи да не се възползва от огромната икономическа възможност пред себе си. Европа се нуждае от стратегически суверенитет. За да направи това, тя ще се нуждае от собствена военна сила и търговска политика, която да отговаря на нейните интереси ",- каза шефът на унгарското правителство.

Орбан за наказателните действия на ЕК: Легализирано хулиганство

Орбан за наказателните действия на ЕК: Легализирано хулиганство

И повтори, че ЛГБТ няма да "маршируват нагоре и надолу" със сексуална пропаганда в училища, а "позицията на ЕК е срамна"

Това е пореден сблъсък между Орбан и Брюксел. През септември, той обвини ЕС, че не е одобрил плана на правителството му за възстановяване след коронавируса заради спора относно правата на ЛГБТ хората.

Напрежението между Унгария и нейни партньори от ЕС избухна през юни заради спорния закон срещу ЛГБТ, приет от унгарския парламент, който според критици приравнява педофилията към хомосексуализма.

Въпреки раздорите с Брюксел, Орбан увери, че "ние ще бъдем сред последните в ЕС, ако той някога престане да съществува".

"ЕС е важен за нас, защото предоставя на Унгария пазар", подчерта унгарският премиер.

Орбан се стяга за намеса на САЩ в изборите догодина

Орбан се стяга за намеса на САЩ в изборите догодина

"Това ще се случи, ние не се тревожим за това"