Премиерът на Унгария в петък обвини Европейската комисия в "легализирано хулиганство" заради наказателни действия срещу неговото правителство, защото изпълнителната власт на ЕС вижда дискриминация на ЛГБТ хората, съобщава "Ройтерс". 

Наказателните действия срещу Унгария са свързани с нов закон, който забранява на училищата да използват материали, които се считат за насърчаващи хомосексуалността или промяна на пола, което Орбан определи като проблем за закрилата на детето.

Засилвайки словесната война с Брюксел, Орбан заяви в петък пред държавното радио: "Това е легализирано хулиганство ... Позицията на Европейската комисия е срамна".

Той каза, че дебатът предлага на унгарците поглед към "европейския живот", към това, което се случва в училищата в Германия, като отново подчерта, че Унгария няма да позволи на ЛГБТ активистите да "маршируват нагоре и надолу" в училищата, популяризирайки това, което той нарича сексуална пропаганда.

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

Лайен заплаши Унгария, че ще усети пълната сила на закона на ЕС

За ЕС няма по-важен въпрос от "нашите ценности, идентичност" и сексуална ориентация

Правозащитни групи се обединиха срещу законодателството, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен определи за позор.

Действията за наказания са насочени и към Полша, след като някои общини там се обявиха за "свободни зони от ЛГБТ идеология".

Това бележи последния от поредица сблъсъци между Брюксел и някои от новите източноевропейски членове на ЕС по редица основни въпроси, включително върховенството на закона, миграцията и свободата на пресата.

Орбан заяви, че властите на ЕС се опитват да наложат волята си на Унгария, как да отглежда децата си.

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

Дело пред съда на ЕС с потенциални финансови санкции за Унгария

Анти-ЛГБТ кампанията, която правителството му засили през последната година, изглежда ще е на видно място в политическата му платформа преди потенциално тежки национални избори догодина.

През последните две седмици в страната са издигнати огромни сини билбордове с лозунги като: "Дразни ли ви Брюксел?" и "Страхувате ли се, че децата ви ще се сблъскат със сексуална пропаганда?"

Орбан в петък също прогнозира нов сблъсък за средствата за възстановяване на ЕС, които бяха задържани от Брюксел, за които той каза, че Унгария в крайна сметка ще получи.

Унгария нахока Брюксел заради задействането на наказателна процедура за ЛГБТ закона

Унгария нахока Брюксел заради задействането на наказателна процедура за ЛГБТ закона

"Това са абсурдни неща"