Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че бил "подготвен" за външна "намеса", включително от САЩ на парламентарните избори през следващата година, които могат да доведат до свалянето от власт на националистическия премиер, информира "Франс прес".

"Това ще се случи, ние не се тревожим за това, ние сме подготвени за това", настоя Орбан в интервю с американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън, който го попита дали е "притеснен, че ще има международна намеса" в изборите.

"Виктатор": В Унгария скочиха срещу Орбан заради следене с израелския шпионски софтуер

"Виктатор": В Унгария скочиха срещу Орбан заради следене с израелския шпионски софтуер

Протестиращите направиха сравнения с комунистическото минало на страната

"Очевидно международната левица ще направи всичко, което може да направи, вероятно дори повече, за да смени правителството тук в Унгария", подчерта унгарският министър-председател.

Очакваните през април 2022 г. избори се очертават като напрегната надпревара, както социологическите проучвания показват, между управляващата дясна партия "Фидес" на Орбан и коалиция от опозиционни партии от ляво до дясно.

На власт от 2010 г., Орбан превърна Унгария в онова, което той нарича "нелиберална" крепост, но се сблъска с множество обвинения за отстъпление от демокрацията от Брюксел и Вашингтон.

Орбан за наказателните действия на ЕК: Легализирано хулиганство

Орбан за наказателните действия на ЕК: Легализирано хулиганство

И повтори, че ЛГБТ няма да "маршируват нагоре и надолу" със сексуална пропаганда в училища, а "позицията на ЕК е срамна"

По време на предизборната си кампания миналата година американският президент Джо Байдън цитира Унгария в критиките си към външната политика на предшественика си Доналд Тръмп.

"Виждате какво се случи във всичко - от Беларус до Полша и Унгария, и възходът на тоталитарните режими в света... този президент (Тръмп) прегръща всички бандити по света", каза Байдън пред Fox News.

На въпрос дали очаква администрацията на Байдън да се опита да "предотврати" преизбирането му, Орбан отговори, че "рано или късно американците ще осъзнаят, че проблемите в Унгария трябва да се решават от унгарците".

"Репортери без граници" обявиха Орбан за враг на свободата на медиите

"Репортери без граници" обявиха Орбан за враг на свободата на медиите

За пръв път ръководител на правителство от ЕС влиза в списъка

"По-добре е дори за ляволибералното правителство в САЩ да има добър партньор, който е консервативно християндемократичен и подкрепян дългосрочно от унгарския народ", увери Орбан.

"По-добре е да има това, отколкото правителство, което е подкрепяно от Америка и заема нейната позицията, но губи след няколко месеца, създавайки дестабилизация и несигурност", настоя той.

"Необичан, но стабилен партньор е по-добър от несигурния нов. Надявам се американците да разберат това", подчерта унгарският премиер.

Орбан, Льо Пен и други крайнодесни в ЕС гласят "голям алианс"

Орбан, Льо Пен и други крайнодесни в ЕС гласят "голям алианс"

Целта им била "реформиране на Европа"

Антиимиграционната политика на 58-годишния Орбан, като изграждането на гранични огради, му спечели похвала от Тръмп, когото унгарският премиер нарече "голям приятел на Унгария".

Политиката на Тръмп "Америка на първо място" беше "много позитивно послание тук в Централна Европа... тя означава, че Унгария също може да бъде първа", подчерта Орбан пред Карлсън, който излъчва от Унгария цяла седмица.

Той посочи, че съжалявал и за загубата на изборите през юни на бившия израелски премиер Бенямин Нетаняху.

Орбан нарече ръководителите на ЕС "колонизатори" заради анти-ЛГБТ закона

Орбан нарече ръководителите на ЕС "колонизатори" заради анти-ЛГБТ закона

"Те искат да ни кажат как да живеем живота си и как да се държим."

"Унгарското консервативно християнско, юдейско-християнско демократично мислене загуби двама големи международни поддръжници, противници дойдоха на власт", ​​настоя унгарският премиер.

Карлсън, един от най-популярните коментатори на телевизия Fox, хвали Орбан по време на шоутата си от Будапеща.