Водачката на крайната десница във Франция Марин Льо Пен, унгарският премиер Виктор Орбан и множество техни съюзници от десницата и крайната десница в Европа обявиха, че правят първите крачки към "голям алианс" в Европейския парламент, предаде "Франс прес".

16-те партии подчертаха в съвместно изявление, публикувано от формацията на Марин льо Пен "Национален сбор", че това било "първият камък" в изграждането на такъв алианс за "реформиране на Европа".

Сред подписалите са Матео Салвини, лидер на италианската антиимиграционна "Лига"; Сантяго Абаскал от испанското популистко движение Vox; и Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост".

"Във време, когато глобалисти и проевропейци, от които Еманюел Макрон е главният представител във Франция, започват Конференцията за бъдещето на Европа, която има за цел да увеличи властта на европейските органи, днешното споразумение е първият камък към сформирането на голям алианс в Европейския парламент", посочиха те.

В момента партиите не са част от едни и същи групи в Европейския парламент, докато управляващата унгарска партия "Фидес" напусна групата на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата в Европарламента, през март.

ФИДЕС на Орбан окончателно скъса с ЕНП

ФИДЕС на Орбан окончателно скъса с ЕНП

Време е да си кажем довиждане

ЕС "продължава да следва федералисткия път, който неумолимо го отдалечава от народите, които са биещото сърце на нашата цивилизация", пишат те.

Те настояха за "реформа" на блока, като добавиха, че "най-влиятелните патриотични партии в Европа" били "разбрали важността" на обединяването на силите.

Салвини нарече декларацията "харта на ценностите", за да си представи европейско бъдеще, "основано на свобода и идентичност, а не на бюрокрация и стандартизация".

"Това е по-нататъшна стъпка към изграждането на солиден, разширен и алтернативен алианс на нелибералното ляво на данъците и неконтролираната имиграция", добави той.

Орбан нарече ръководителите на ЕС "колонизатори" заради анти-ЛГБТ закона

Орбан нарече ръководителите на ЕС "колонизатори" заради анти-ЛГБТ закона

"Те искат да ни кажат как да живеем живота си и как да се държим."

Сред другите видни крайнодесни партии са австрийската Партия на свободата и белгийската формация Vlaams Belang, уточниха от "Национален сбор".

Твърдите десни и крайнодесни партии консолидираха позициите си в Европа през последните години, дори ако имаше колебливи знаци, че популярността им може да отслабва на някои места.

"Национален сбор" на Льо Пен претърпя голямо разочарование в регионалните избори миналия месец, проваляйки се да поеме контрола във френски регион за първи път.

Льо Пен настоя, че декларацията ще формира "основата на обща културна и политическа работа, зачитаща ролята на настоящите политически групи".

Тя повтори призива си за "дълбока реформа" на ЕС и страховете си във връзка със "създаването на европейска супердържава".

Орбан подкани Салвини и Моравецки да обединят сили за традиционна Европа

Орбан подкани Салвини и Моравецки да обединят сили за традиционна Европа

Ще открием нова платформа, организация, процес, който ще даде на тези граждани