За първи път организацията "Репортери без граници" включи ръководител на правителство от Европейския съюз в редовния си списък на "враговете на свободата на медиите": унгарският премиер Виктор Орбан, предаде ДПА.

"Откакто Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" дойдоха на власт през 2010 г., те поетапно поставиха медийния пейзаж на Унгария под свой контрол", отбелязаха в Берлин от журналистическата асоциация.

"Обществените радио и телевизия са централизирани в държавния медиен холдинг MTVA, който включва и единствената унгарска информационна агенция MTI", пишат "Репортери без граници" в изявление.

Журналистите в държавната телевизия в Унгария принудени да са рупор на правителството на Орбан

Журналистите в държавната телевизия в Унгария принудени да са рупор на правителството на Орбан

Това показват изтекли записи и свидетелства

"Регионалните медии са изцяло собственост на предприемачи, приятелски настроени към Орбан от лятото на 2017 г. През есента на 2018 г. почти 500 проправителствени медийни компании бяха обединени в холдинг, за да координират централизирано медийното си отразяване", подчертават от организацията.

Списъкът на "враговете на свободата на медиите" включва 37 държавни и правителствени ръководители, които въплъщават безмилостното потискане на свободата на медиите по особено драстичен начин.

Унгарски журналисти масово напуснаха една от малкото останали свободни медии

Унгарски журналисти масово напуснаха една от малкото останали свободни медии

Index.hu е най-четеният новинарски портал в Унгария

Освен Орбан нови в списъка са и бразилският президент Жаир Болсонару, който многократно подстрекава срещу медиите, и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. "Репортери без граници" обвиняват последния в престъпления срещу човечеството за убийството на Джамал Кашоги, наред с други неща.

Правителственият ръководител на Хонконг Кари Лам също е нова в списъка на организацията: "В специалния административен район на Китай, символ на свободата на медиите, вестник Apple Daily, трябваше да прекрати дейността си през юни."

"Репортери без граници" публикува списъка на нередовни интервали от 2001 г. насам.

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Хонконг се сбогува емоционално с продемократичен вестник

Има огромна тревога за свободата на словото в града