Журналистите в държавната телевизия на Унгария са принудени да се придържат към линията на правителството на националистическия премиер Виктор Орбан. Това показват изтекли записи и свидетелства, разкрити от Радио "Свободна Европа".

В аудио, получено от унгарската служба на финансираната от САЩ медия, Балаз Бенде, старши редактор на новини във финансираната от данъкоплатците телевизия MTVA, може да бъде чут да казва на колеги: "Сигурен съм, че никой няма да бъде изненадан да чуе, че не е линията на опозицията, която се ползва с подкрепата на тази институция."

Записът е направен в навечерието на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария

Унгарската служба ще бъде ръководена от Дюла Чак

"Който е отговорен, трябва да изготви съдържание в съответствие с подходящия разказ, метод и насока, най-вече за мигрантите и Брюксел", казва Бенде и добавя: "Ако някой не е готов да работи при тези условия, той е свободен да подаде оставката си незабавно."

По времето на Орбан, който е на власт от около 10 години, медийният пейзаж в Унгария се трансформира, като обществените медии отдавна са правителствен рупор, а големи части от частния медиен сектор, собственост на проправителствени съюзници.

Радио "Свободна Европа", което съобщава за страни, където "свободните медии са забранени от правителството или не са напълно установени", също така е получило изтекли указания до служителите за усилване на антимигрантските съобщения, които формират ключова тема за партията на Орбан "Фидес".

Редактор на вестник в Унгария уволнен заради публикуването на семейна снимка на Орбан

Редактор на вестник в Унгария уволнен заради публикуването на семейна снимка на Орбан

Орбан затяга още повече примката около свободните медии

"Ако това се казва многократно, дори тези, които иначе са критични към имиграционната политика на "Фидес", ще започнат да вярват", пише в един вътрешен имейл.

Вчера "Свободна Европа" публикува допълнителни материали от служители в MTVA, свидетелстващи за политическа намеса в отразяването на определени теми, като ЛГБТ проблеми, климатични промени и миграция.

"Получихме указание да не използваме думата бежанец в никакъв контекст", каза един служител и добави: "Дори сред хората, които официално са получили статут на бежанец, говорехме за тях като за мигранти."

Отразяването на епидемията от коронавируса също е променено, за да може справянето на Унгария с вируса да изглежда по-добре в международно сравнение според изтекла вътрешна комуникация.

Независимо радио в Унгария изгуби лиценза си

Независимо радио в Унгария изгуби лиценза си

Седемгодишният лиценз на Klubradio изтича следващия февруари

"Целта на целия театър е да изглежда така, сякаш нямаме толкова много проблеми, както навсякъде другаде в чужбина", пише редакторът Миклош Берегней във вътрешна директива за отразяване на ситуацията с коронавируса.

Журналистите от MTVA, които са разговаряли със "Свободна Европа", са описали "подобна на мафиотска" атмосфера на сплашване в телевизията.

"Ужасно е, когато хората отговарят на телефонно обаждане от висшестоящ с треперещи ръце", казва един журналист.

През септември Радио "Свободна Европа" повторно отвори службата си на унгарски език за първи път от 27 години, като се позова на "рязък упадък на свободата на медиите" в Унгария.

Страната членка на ЕС пропадна с 16 места до 89-о място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите за 2020 г. (България в тази класация е на 111-то място.)

През юли 80-членната редакция на най-големи независим новинарски сайт в страната Index.hu подаде масова оставка в знак на протест срещу политическото влияние.

Унгарски журналисти масово напуснаха една от малкото останали свободни медии

Унгарски журналисти масово напуснаха една от малкото останали свободни медии

Index.hu е най-четеният новинарски портал в Унгария