Независима унгарска радиостанция изгуби лиценза си, след като медийният регулатор NMHH обяви, че радиото "многократно е нарушавало" правилата, информира АФП.

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария

Радио Свободна Европа се завръща в Унгария

Унгарската служба ще бъде ръководена от Дюла Чак

Седемгодишният лиценз на Klubradio изтича следващия февруари и няма да бъде удължен, стана ясно от съобщение на регулатора.

Въпреки нарушенията, отбелязват от NMHH, станцията може да подаде заявка за честотите, на които предимно излъчва в столицата Будапеща.

Klubradio, чиито новини и предавания често са критични към управлението на премиера Виктор Орбан, трябваше често да се бори в съда, за да остане в ефир, след като Орбан пое властта през 2010 г.

Редактор на вестник в Унгария уволнен заради публикуването на семейна снимка на Орбан

Редактор на вестник в Унгария уволнен заради публикуването на семейна снимка на Орбан

Орбан затяга още повече примката около свободните медии

В продължение на няколко години радиото работи с краткосрочни лицензи, което според станцията прави изключително трудно привличането на реклами.

От влиятелния медиен регулатор, който се ръководи от приближен на управляващата партия на Орбан Фидес, уверяват, че действията не са политически мотивирани.

Решението увеличи страховете от политически натиск над независимите медии.

"Още един ден, още един сериозен удар върху медийния плурализъм в Унгария", обявиха от опозицията.

През последните години повечето независими медии или напуснаха бизнеса, или попаднаха в ръцете на съюзници на правителството.

Държавните медии пък са превърнати в правителствен орган за пропаганда.