Унгарската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL), затворена след края на Студената война, днес възобнови дейността си в отговор на влошаването на свободата на медиите в страната, съобщават от радиото.

"Развълнувани сме да се върнем в Унгария с най-съвременна програма и ангажимент да служим на обществения интерес като съобщаваме проблемите, които имат най-голямо значение за нашата публика", каза изпълняващата длъжността президент на радиото Дейзи Синделар.

Редактор на вестник в Унгария уволнен заради публикуването на семейна снимка на Орбан

Редактор на вестник в Унгария уволнен заради публикуването на семейна снимка на Орбан

Орбан затяга още повече примката около свободните медии

"Имаме изключителен екип от местни журналисти и те са решени да бъдат източник на надеждни и безпристрастни новини", допълни тя.

Унгарската служба ще бъде ръководена от Дюла Чак, бивш журналист и редактор в европейската мрежа Евронюз и продуцент и кореспондент за Унгария на британската обществена медия Би Би Си. Той има опит като ръководител в много унгарски медии.

Радиото обяви плановете си да възобнови дейността на службата си в Унгария през есента на 2019 г. в отговор на драматичното влошаване на медийната свобода в страната, отразено от падането да 89-о място в световния индекс за свободата на печата на "Репортери без граници".

През последните 10 години правителството на премиера Виктор Орбан пое пряко или непряко контрола върху повечето медии в страната.

Обществените телевизия и радио и държавната новинарска агенция бяха поставени под контрола на правителството през 2011 г. През 2019 г. около 500 частни медии бяха собственост на Централноевропейската фондация за преса и медии, която има тесни връзки с правителството на Орбан.

Унгария е третата държава членка на Европейския съюз, в която Радио Свободна Европа/Радио Свобода се завръща през последните години. През 2019 г. бяха възобновени бюрата в Румъния и България.