Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли върховенството на правото на Европейския съюз над законодателствата на страните членки, взимайки страната на Полша, информира" "Ройтерс".

Той се изказа при пристигането си в Брюксел за срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС, дискусиите на която се очаква да бъдат доминирани от спора за върховенството на правото, по-конкретно в Полша.

Насред ЕП: премиерът на Полша обвини ЕС в "изнудване"

Насред ЕП: премиерът на Полша обвини ЕС в "изнудване"

Мястото на Полша било в ЕС

"Фактите са много ясни: приматът на правото на ЕС изобщо не се споменава в договора (за Европейския съюз)", настоя Орбан и нарече идеята за налагане на санкции срещу Полша "нелепа".

Той обвини европейските институции, че "заобикалят правата" на националните парламенти и правителства и "променят договора (за ЕС), без да имат каквато и да било легитимна власт да правят това".

Унгарският премиер отхвърли и плановете на ЕС за борба с климатичните промени, като ги нарече "утопична фантазия" и намекна, че "зелените" мерки са отговорни за повишаването на цените на енергията в Европа.

Полша: Русия направи за смях климатичните цели на ЕС

Полша: Русия направи за смях климатичните цели на ЕС

Варшава призова Съюза да отложи някои от предложенията по плана си "Готови за 55"

"Здравият разум е от едната страна, а фантазията - от другата. А утопичната фантазия ни убива - това е и проблемът с цените на енергията", подчерта Орбан.

"Ройтерс" посочва в тази връзка, че според анализатори и Европейската комисия основната причина за високите цени на електроенергията в Европа е покачването на цената на газа, а пазарът на въглеродни емисии в ЕС е допринесъл за до една пета от поскъпването на тока. Брюксел предложи пакет от нови политики за климата, който ще трябва да бъде обсъден и одобрен от страните от ЕС преди да влезе в сила.