Унгария изостави базирана в Будапеща руска банка МИБ тази седмица, защото санкциите на САЩ са я съсипали. Това съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Унгария ще се съобрази със санкциите срещу Русия, но ще продължи да говори срещу тях.

Лидерът на страната членка на НАТО с най-тесни връзки с Русия, заяви пред държавното радио, че Съединените щати са важен съюзник на Унгария, но има разлика във възгледите им относно войната в Украйна.

САЩ не са се отказали от плана си да притиснат всички във военен съюз, стъпка, на която Унгария, която не доставя оръжия на Украйна, би устояла, посочи Орбан.

След извънредно решение на унгарското правителство Унгария се оттегля от контролираната от Русия Международна инвестиционна банка (МИБ). Правителството е направило преглед на ситуацията в банката и е стигнало до заключението, че функцията на банката е загубила смисъл в резултат на санкциите на САЩ.

Поради тази причина правителството ще отзове лицата, които унгарската държава е изпратила като представители в банката. Вчера САЩ обявиха санкции срещу трима топ мениджъри - двама руски граждани и един унгарец - на МИБ в Будапеща, където е седалището на институцията от 2019 г. насам.

Правителството във Вашингтон отдавна призовава Унгария, която е член на НАТО и ЕС, да се оттегли от МИБ. България вече взе това решение, като то мина на гласуване още в 48-то Народно събрание. Чешката република, Полша и Словакия също предприеха тази стъпка, а Румъния ще ги последва през юни. В края на януари, според информация на уебсайта на МИБ, Русия притежава 45,4% от акциите.

Русия е нейният най-голям акционер, докато Унгария е вторият по големина и високопоставени унгарски служители са заемали роли там, включително места в борда. Други страни от Източна Европа прекъснаха връзките си с МИБ миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Тази седмица Съединените щати наложиха нови санкции на банката, включително срещу трима нейни висши служители, двама руснаци и унгарец. Вашингтон призова Унгария да прекрати връзките си с непрозрачната платформа, контролирана от Кремъл.

По думите на Орбан Унгария ще се съобрази със санкциите срещу Русия, въпреки че не ги подкрепя. Никога не сме се съгласявали със санкции, но не оспорваме правата на другите, включително Съединените щати, да налагат санкции. От избухването на войната беше ясно, че възможностите на банката (IIB) се стесняват. И сега, когато американците я поставиха под санкции, те на практика я съсипаха, допълни той.

Въпреки че Орбан критикува санкциите срещу Русия, неговото правителство не блокира мерките на ЕС.

Унгария е член на НАТО и се противопоставя на инвазията на Русия в Украйна, но националистическият премиер Орбан поддържа близки отношения с Русия от години и се въздържа да критикува президента Владимир Путин.

Отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошиха през последните месеци заради протакането на Унгария с ратифицирането на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Финландия се присъедини към алианса този месец, но кандидатурата на Швеция за членство е отложена в очакване на одобрение от Унгария и Турция.

Орбан: Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение

Орбан: Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение

Според унгарския премиер опасността е реална