Унгарският премиер Виктор Орбан потвърди в петък, че ще посети Доналд Тръмп във Флорида следващата седмица. Той за пореден път определи евентуалното завръщане на бившия президент на САЩ като "единствения сериозен шанс" за край на войната в Украйна, съобщава АП.

Обръщайки се към дипломатически форум в Турция, Орбан също така предположи, че евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом може да помогне за прекратяване на конфликта в Газа.

Срещата на Орбан с Тръмп идва, когато бившият президент на САЩ се опитва да насочи вниманието си към предстоящия си изборен реванш с настоящия държавен глава Джо Байдън. Политическата позиция на Тръмп в собствената му партия изглежда по-силна от всякога, след като лесно спечели първичните избори за президент на републиканците.

"Единственият сериозен шанс за мир е, ако той успее да се върне и да сключи мир", каза Орбан пред форума. В противен случай войната между Украйна и Русия ще бъде дълга. Завръщането на Тръмп "е предпоставка за силен и бърз мир на европейския континент", продължи той.

Орбан: Връщането на Тръмп е "единственият изход" от войната в Украйна

Орбан: Връщането на Тръмп е "единственият изход" от войната в Украйна

Това заяви премиерът на Унгария в интервю с Тъкър Калрсон

Орбан каза, че е убеден, че ако Тръмп беше на поста, когато започна войната в Украйна, "сега нямаше да има война".

Коментирайки войната в Газа, унгарският премиер каза, че Тръмп е имал "разбиране" за конфликта.

"Той направи нещо, което породи известна надежда", каза Орбан във връзка със споразуменията на Абрахам, които имаха за цел нормализиране на връзките между Израел и държавите от Персийския залив.

Орбан и Тръмп са дългогодишни съюзници.

През април 2023 г., когато бяха повдигнати обвинения по първото от четирите наказателни дела на Тръмп, Орбан публикува съобщение в подкрепа на Тръмп, призовавайки го "да продължи да се бори".

В началото на 2022 г. Тръмп каза, че дава своята "пълна подкрепа и одобрение" на кампанията за преизбиране на Орбан през същата година.

Тръмп слага край на войната с "лесна сделка"

Тръмп слага край на войната с "лесна сделка"

Той заяви, че би използвал добрите си отношения с лидерите на двете държави за да постигне споразумение

Двамата се срещнаха през август 2022 г. в голф клуба на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси, когато Орбан пътува до Съединените щати, за да говори на Конференцията за консервативно политическо действие или CPAC в Тексас.