Постоянният съвет на Организацията на американските държави (ОАД) призна пратеника на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за посланик на страната в регионалната структура, съобщава "Си Ен Ен".

С 18 гласа "за", 9 "против" и 6 "въздържали се" Съветът определи Густаво Таре за постоянен представител на парламента на Венецуела пред Постоянния съвет на ОАД до провеждането на нови президентски избори.

Въпреки решението обаче Таре няма да представлява правителството на Венецуела в ОАД, тъй като Организацията признава двойствеността на властите в страната, макар в приетата резолюция да се посочва, че "президентската власт на Николас Мадуро не е легитимна". Доказателство за това е, че представителството на правителството на Мадуро участва в Съвета, гласувайки против резолюцията.

Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент на Венецуела и бе признат от близо 50 страни, приветства решението на Съвета. От своя страна правителството на Мадуро осъди мярката, наричайки я "безочливо и престъпно нарушаване на международното право".

Отнеха имунитета на Хуан Гуайдо

Отнеха имунитета на Хуан Гуайдо

Той е обвинен в "узурпиране" на функциите на Мадуро