Бизнесменът Андрей Ковалчук, осъден за организиране на контрабанда на кокаин в Русия през посолството на Москва в Аржентина, е поискал да бъде изпратен на фронтовата линия в Украйна. Това съобщи Ева Меркачева, член на президентския съвет по правата на човека, в статия за "Московский комсомолец".

Според нейната информация Ковалчук е бил преместен във владимирска колония № 6, където се е сблъскал с проблеми: било му е забранено да се свързва по телефона дори с адвоката си, в резултат на което комуникацията с него на практика е била загубена.

Според други затворници, които са изтърпявали наказание заедно с бизнесмена, той има здравословни проблеми. Според Меркачева Ковалчук се съмнява, че ще доживее края на присъдата си, и очаква или жалбата да бъде уважена, или да бъде изпратен на война.

"Осъденият обаче е едновременно гражданин на Русия и на Германия, така че е практически невъзможно да сключи договор с Министерството на отбраната. В тази връзка Ковалчук очаква да попадне в частна армия и оттам на фронта, което обаче също е крайно малко вероятно", пише Меркачева.

"Не общувам с него сега, не съм общувал с него от много време, не съм го виждал. Нищо не знам", каза адвокат Владимир Жеребенков пред РБК. Той също така добави, че Ковалчук преди това е бил офицер и е преминал сериозна специална военна подготовка.

През януари 2022 г. Ковалчук е осъден на 18 години затвор. Събитията, станали състав на наказателното дело, започват през 2016 г. Тогава служители на посолството намират 12 куфара под стълбите на училището в руското посолство в Буенос Айрес, оставени за съхранение от бившия главен иконом Али Абянов.

Служители на ФСБ и МВР отлетяха за Буенос Айрес и отвориха куфарите, като откриха 362 кг кокаин с концентрация от 70 до 89%, както и отворени опаковки от кафе, подправки (риган, черен и бял пипер), кутии с прах за пране и тоалетни парфюми - всичко това би трябвало да затрудни откриването на наркотика на митницата с помощта на оборудване или служебни кучета.

Куфарите са били снабдени с GPS сензори, съдържанието им е било заменено с брашно, а в сградата на училището са били поставени камери за наблюдение.

Операцията помогнала за разбиването на канала за наркотрафик, който използвал дипломатическата поща.