Семейството на палестинеца Ашраф ал Хаджудж, осъден в Либия заедно с българските медицински сестри, също иска правосъдие, пише "Търкиш дейли нюз"

Светът познава Ашраф ал Хаджудж като палестинския "лекар", осъден на смърт заедно с пет български медицински сестри в Либия по обвинението, че са заразили стотици деца с ХИВ, пише турският вестник "Търкиш дейли нюз", цитиран от БТА.

Изданието припомня, че шестимата бяха осъдени на 19 декември, на 13-тото съдебно заседание, а присъдата е била широко критикувана в света.

Изданието уточнява, че Ал Хаджудж всъщност не е лекар, а стажант, който е започнал работа в болницата в Бенгази два месеца преди избухването на епидемията.

Съкрушеният баща Ахмед Джума ал Хаджудж заявява, че присъдите са резултат от сценарий, измислен от либийската полиция.
"Либийското правителство мисли, че Ашраф е добра изкупителна жертва, защото ние, палестинците, нямаме държава и сме безсилни", казва бащата.

Сестрата на Ашраф - адвокатът Дарин ал Хаджудж, споделя, че се моли на Аллах всеки ден осъдените да бъдат освободени и иска Европейският съюз да окаже натиск върху либийското правителство.

Случаят се е отразил пагубно на цялото семейство, тъй като те били представени в либийските медии като "убийци на невинни деца".
Тъй като станало невъзможно за семейството да остане в страната, те напуснали Либия и намерили подслон в Холандия, пише "Търкиш дейли нюз".

Братовчедът на осъдения палестинец - Асад Ел Хаджудж, който живее в Газа, заявява пред турския вестник, че Ашраф е загубил зрението на едното си око и че едната му ръка е парализирана от мъченията в затвора.