Съдът в Харков осъди на доживотен затвор мъж, обвинен в насочване на огъня по време на ракетна атака срещу сградата на областната администрация през март миналата година, съобщи началникът на администрацията Олег Синегубов, цитиран от руската служба на "Би Би Си".

"Днес Киевският районен съд на Харков призна за виновен 38-годишен мъж, който на 1 март 2022 г. насочи руска ракета към сградата на Харковското полицейско управление. Предателят получи доживотна присъда с конфискация на имуществото", написа Синегубов в телеграм канала си.

Той припомни, че сградата на Харковската областна военна администрация е "почти напълно разрушена". Украинските медии съобщиха, че при удара са загинали 31 души.

"Разследването напълно доказа фактите за сътрудничеството на заподозрения с руските специални служби, на които той е издал информация за въоръжените сили на Украйна и инфраструктурата на Харковска област чрез социалните мрежи", каза губернаторът.

Украйна съобщава за 11 жертви след ракетна атака в Харков

Украйна съобщава за 11 жертви след ракетна атака в Харков

Десетки са ранени

Съдът призна обвиняемия за виновен в държавна измяна, разпространение на материали, съдържащи оправдание за въоръжена агресия, както и незаконна обработка на огнестрелно оръжие и незаконно боравене с оръжие, които предстои да бъдат уточнени в съобщение на Главната прокуратура на Украйна.

Според прокуратурата от февруари до април 2022 г. жител на Харков е събирал информация за въоръжените сили на Украйна и инфраструктурата "чрез лично наблюдение, интервюиране на местни жители и записване на данни", след което е прехвърлил данните на "две жени, работещи за руските специални служби".

"Една от тях сега живее в Москва. През 2014 г. е била в окупираната територия на Донецка област, където е служила в редовете на т. нар. ДНР като медицинска сестра. Другата жена живее в град Санкт Петербург и е ръководител на проруската организация "Спасете Донбас", се казва в прессъобщение на Генералната прокуратура.

Според следователите на 28 февруари 2022 г. обвиняемият е изпратил координатите на Харковската областна държавна администрация в Москва.

Осъдиха украинец, превел с БМВ-то си колона от руски танкове към Киев

Осъдиха украинец, превел с БМВ-то си колона от руски танкове към Киев

Той е съден по две обвинения - за държавна измяна и притежание на боеприпаси