Американски съд осъди на 45 години затвор Дайро Антонио Усуга, един от най-търсените наркобарони в Колумбия. Усуга, известен също и като Отониел, е трафикант на кокаин, дългогодишен лидер на най-мощната банда в Колумбия, съобщава БиБиСи.

По-рано тази година той се призна за виновен по обвинения в трафик на наркотици и ръководене на престъпна група. 

Прокурорите го описаха като най-значимия колумбийски трафикант на наркотици след Пабло Ескобар. Според държавното обвинение той е помогнал за изпращането на близо 100 000 килограма кокаин в САЩ. Администрацията за борба с наркотиците на САЩ го определи като "един от най-жестоките и плодотворни наркотрафиканти в света".

Усуга беше арестуван през 2021 г. и беше екстрадиран в САЩ. Той е предал на властите 216 млн. долара, спечелени от трафик на дрога, като част от самопризнанието си.

Дайто Усуга беше лидер на картела Gulf Clan в Колумбия, който е една от най-мощните и брутални банди в страната. Престъпната група се занимава с контрабанда на наркотици и хора, нелегален добив на злато и изнудване. Тя контролира много от маршрутите, използвани за контрабанда на наркотици от Колумбия до САЩ и чак до Русия.

В Колумбия заловиха наркобарона Даиро Антонио Усуга

В Колумбия заловиха наркобарона Даиро Антонио Усуга

САЩ предложиха награда от 5 млн долара за информация...