Съд в Саудитска Арабия осъди жена на 45 години затвор за публикации в социалните мрежи, съобщи правозащитна група, цитирана от Ройтерс. Това е поредният пример за репресии срещу жени активистки след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в кралството.

Нура бин Саид ал Кахтани беше осъдена "вероятно през миналата седмица" от Саудитския специализиран наказателен съд по обвинения в "използване на интернет за разкъсване на (саудитската) социална тъкан" и "нарушаване на обществения ред чрез използване на социални медии", заяви базираната във Вашингтон Организацията DAWN в изявление, цитиращо съдебни документи.

Медийната служба на саудитското правителство не отговори на искане за коментар.

DAWN каза, че се знае малко за Кахтани или какво се казва в нейните публикации в социалните медии и че продължава да разследва нейния случай.

Присъдата на Кахтани дойде няколко седмици, след като Салма ал-Шехаб, майка на две деца и докторант в университета в Лийдс във Великобритания, беше осъдена на 35 години затвор за последване и споделяне на публикации на дисиденти и активисти в "Туитър".

Последните случаи дойдоха, след като Байдън говори за опасения за човешките права, основна болезнена точка в отношенията между Вашингтон и Рияд, по време на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман през юли.

Миналата седмица Вашингтон заяви, че е изразил "значителна загриженост" пред Саудитска Арабия относно присъдата на Шехаб, която включва 34-годишна забрана за пътуване заради активността й в социалните медии.

Случаите на Кахтани и Шехаб подчертаха репресиите срещу несъгласието, извършвани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, де факто управляващ кралството, въпреки че той подкрепя реформи като разрешаване на жените да шофират и насърчава проекти за създаване на работни места за жени.

Роднини на саудитски политически затворници първоначално се надяваха, че посещението на Байдън ще помогне за освобождаването на техните близки.

Абдула ал-Ауд, директор на изследванията за региона на Персийския залив в DAWN, каза, че както в случаите на Шехаб, така и на Кахтани, саудитските власти са използвали "злоупотребяващи" закони, за да атакуват и накажат саудитски граждани за критики към правителството в "Туитър".

"Но това е само половината история, защото дори престолонаследникът не би позволил такива отмъстителни и прекомерни присъди, ако смяташе, че тези действия ще бъдат посрещнати със смислено порицание от страна на Съединените щати и други западни правителства. Ясно е, че това не се случва", каза Ауд в изявлението на DAWN.

Саудитски власти твърдят, че в кралството няма политически затворници. "Имаме затворници в Саудитска Арабия, които са извършили престъпления и които са били изправени пред съда от нашите съдилища и са признати за виновни", каза държавният министър на външните работи Адел ал Джубейр пред Ройтерс миналия месец.

Напрежението около състоянието на правата на човека в богатата на петрол Саудитска Арабия обтегна връзките й със Съединените щати, включително относно правата на жените и убийството и разчленяването през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

САЩ продава противоракетни системи на ОАЕ и Саудитска Арабия

САЩ продава противоракетни системи на ОАЕ и Саудитска Арабия

Стойността на сделките възлиза на 5,3 млрд. долара