САЩ и Саудитска Арабия обсъдиха възможността за гарантиране на глобалната енергийна сигурност и адекватното предлагане на петрол на световните пазари, заяви президентът на САЩ Джо Байдън след среща с властите на кралството, цитиран от АП.

"Това ще започне скоро. Правя всичко възможно, за да увелича доставките на петрол за САЩ", каза той. Според Байдън Рияд се е съгласил, че въпросът е спешен, и президентът на САЩ очаква по-нататъшни стъпки от страна на Саудитска Арабия в тази област през следващите седмици.

Байдън нямало да донесе петролна сделка от Рияд

Байдън нямало да донесе петролна сделка от Рияд

Ключова визита в Саудитска Арабия

В съвместното изявление на САЩ и Саудитска Арабия, публикувано на уебсайта на Белия дом, се казва, че Рияд е поел ангажимент да "балансира световния пазар на петрол за устойчив икономически растеж".

"САЩ приветстваха 50% увеличение на добива на петрол в сравнение с планираните количества за юли и август. Тези и други стъпки, които очакваме през следващите седмици, ще спомогнат за значителното стабилизиране на пазарите", заявиха от администрацията на САЩ.

Байдън: САЩ ще играят водеща роля в региона на Близкия изток

Байдън: САЩ ще играят водеща роля в региона на Близкия изток

Ключова визита в региона

Байдън пристигна в кралството в рамките на четиридневното си пътуване в Близкия изток. Той се срещна със саудитския крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман ал Сауд.