Съд в Париж постанови условна присъда от една година за жена, която се е държала агресивно с друга, носеща типичното мюсюлманско покривало никаб, съобщи електронното издание на „Le monde".

Инцидентът се разиграл през февруари в магазин във френската столица. Осъдената се опитала да махне със сила покривалото на младата жена, намираща се в търговския обект. Тя не се спряла до тук, явно загубила всякакво самообладание, се нахвърлила върху мюсюлманката, обиждайки я грубо и дори й ударила плесница.

По-късно, пред полицията нападателката обяснила, че съжалява за постъпката си. Въпреки това, посочила, че "историите покрай бурките" и останалите типични за исляма дрехи, започнали да я дразнят силно. Тя се зарекла и че ще се бори за правата на жените, защото подобни елементи на облеклото ги дискриминират. Осъдената ще трябва да плати и глоба в размер на 200 евро за постъпката си.

Припомняме, френският парламент при окончателно законопроекта, забраняващ забулването на лицето на всички обществени места. Той преследва носенето на никаб или на бурка.

За нарушаването на закона се предвижда глоба в размер 150 евро или посещаване на уроци по гражданско поведение. Всеки, който принуждава жена да се забулва, пък е заплашен от една година затвор и глоба в размер на 30 000 евро.