Съд във Виена осъди цветист бивш австрийски министър на финансите на осем години затвор в края на дълъг и внимателно наблюдаван процес, свързан с корупция, информира "Франс прес".

Карл-Хайнц Грасер беше признат за виновен за злоупотреба с власт и вземане на подкуп на обща стойност 9,6 млн. евро в сделка за продажба на хиляди държавни апартаменти.

Експертите го определят като най-големия случай на корупция в Австрия след Втората световна война.

По време на процеса друг от обвиняемите, който е бил кум на сватбата на Грасер, призна, че е предал вътрешна информация, която е позволила на консорциум да купи 60 000 държавни апартамента за 961 млн. евро, само с 1 млн. евро повече от съперников кандидат-купувач.

Само три години по-късно консорциумът оценил апартаментите на приблизително двойна цена.

Грасер, който като финансов министър беше решил да продаде апартаментите и знаеше за офертите, и неговите съобвиняеми са получили рушвет на обща стойност 9,6 млн. евро.

По време на министерстването си Грасер често се появяваше на страниците на таблоидите със съпругата си, наследник на бижутерийната империя "Сваровски", а по това време е бил разглеждан като политическа звезда с възможно бъдеще като канцлер.

Според неговия адвокат Грасер, заедно с няколко обвиняеми, които също бяха признати за виновни, ще обжалват присъдата.