Какво се случва, ако си направим селфи в избирателната кабина? Как така Ангела Меркел е постоянно канцлер от толкова години насам? Правилата за германските парламентарни избори са солидни, но понякога и малко странни, посочва Дойче веле.

  1. Кога се избира Бундестаг и за колко време?

Резултатите от парламентарните избори определят състава на бъдещия Бундестаг. Изборите за Бундестаг се провеждат на всеки четири години - винаги в неделя или на официален празник. Датата на изборите се определя от президента, обикновено по предложение на федералния канцлер или федералната канцлерка. В последно време има предложения мандатът на Бундестага да е не четири, а пет години.

  1. Кой има право да избира?

Всички германски граждани, навършили18 години, имат право на глас. Определени граждани обаче губят избирателното си право. Понастоящем това са около 200.000 души, които са поставени под чуждо попечителство - най-вече хора с психически недъзи. На осъдените, които са извършили политическо наказуемо деяние, рядко им се отнема избирателното право.

  1. Кой има право да бъде избиран?

Всеки, който е навършил 18 години и не е бил осъждан на повече от една година затвор. Лишено от право на глас са хората с тежки психически заболявания. На германските избори за Бундестаг участниците се определят основно от отделните политически партии. Който иска да кандидатства като независим, трябва да събере подписите на поне 200 свои съмишленици и има право да се кандидатира само във въпросния избирателен район.

  1. Как се избира?

В специално уредени избирателни секции или чрез гласуване по пощата. Второто става все по-популярно. Гласуването е тайно. Германските власти гледат на това много строго. Който си направи селфи в избирателната кабина и го публикува в социалните мрежи, върши наказуемо деяние!

  1. Защо се подават два гласа?

Всеки избирател разполага с два гласа. С първия - се гласува мажоритарно - за определен кандидат в съответния избирателен район. Общо 299 от всичките 598 депутати в Бундестага се определят по този начин. С втория глас се дава вот за партийна листа - той е решаващият за опроделянето на съотношението на силите в Бундестага.

  1. Има ли опасност от изборни измами?

Изборите в Германия се провеждат само по утвърдения начин - чрез хартиени бюлетини и резултатите могат да бъдат проверени по безспорен начин. Теоретично би могло да има фалшифициране на резултати по време на електронното им предаване до ЦИК, експертите обаче смятат това за малко вероятно. На изборите в Германия освен това се канят и чуждестранни наблюдатели.

  1. Как се съставя правителството?

Когато една партия постигне мнозинство от гласове в Бундестага, тя получава правото да състави правителство. От 2005 г. насам това е ХДС на Ангела Меркел. Впоследствие победителят в изборите започва консултации, на които определя с кои партньори би могъл да състави коалиционно правителство. В някои случаи това е бавен и труден процес, който може да продължи с месеци.

  1. Кой ръководи кабинета?

Депутатите накрая определят и правителствения ръководител. Тъй като за канцлерския пост не съществува ограничен по време мандат, има възможност да бъде избиран все един и същи човек. По този начин Ангела Меркел вече три пъти беше канцлерка на Германия и сега се бори за четвърти мандат.