Осем венецуелски войници са били заловени по време на битка с  колумбийски въоръжени групировки в граничния щат Апуре, заяви министърът на отбраната Владимир Падрино в събота. Падрино не уточни кога и къде са заловени войниците, но заяви, че въоръжените сили са получили доказателство, че са живи на 9 май.

Венецуелска неправителствена организация Fundaredes съобщи за задържанията по-рано тази седмица, но венецуелски официални лица до момента не коментираха.

"Установихме необходимите контакти за бързото им освобождаване и Министерството на външните работи координира работата си с Международния комитет на Червения кръст, за да действа като връзка за освобождаването", каза Падрино в изявление за държавата телевизия.

Десетки венецуелски войници са загинали от началото на битките в Апуре срещу колумбийските въоръжени групи, които правителството не идентифицира, в края на март. Fundaredes заяви, че са били превзети от 10-ия фронт на бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), цитирайки предполагаемо комюнике от групата.

Критиците на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро казват, че той е предоставил безопасно пристанище на фракциите на FARC, които са денонсирали мирното споразумение от 2016 г. със съседното правителство на Колумбия, и че венецуелските военни сега са въвлечени в конфликти между съперничещи си незаконни групировки.