Южноафриканският параолимпийски шампион Оскар Писториус може да бъде освободен от затвора тази седмица, десетилетие след като уби приятелката си в престъпление, което развълнува света, съобщи АФП.

След изслушване в Претория в петък комисията по предсрочно освобождаване ще реши дали Писториус да бъде освободен предсрочно.

"Съветът трябва да определи дали целта на лишаването от свобода е постигната", заяви говорителят на Департамента за корекционни услуги Сингабакхо Нксумало.

Писториус, който в момента е на 36 години, застреля Рийва Стеенкамп, модел, в ранните часове на Деня на влюбените през 2013 г., когато стреля четири пъти през вратата на банята в ултрасигурната си къща в Претория.

Той не се признава за виновен и отрича да е убил Стеенкамп в ярост, като твърди, че я е объркал с крадец.

Известен в цял свят като "Блейд Рънър" заради протезите си от въглеродни влакна, той е осъден на 13 години зад решетките.

Престъпниците в Южна Африка автоматично получават право на предсрочно освобождаване, след като изтърпят половината от присъдата си.

Писториус е излежал повече от половината от присъдата си, която започна да тече през 2014 г.

Като част от рехабилитацията си Писториус се срещна с родителите на Стеенкамп - Джун и Бари - миналата година в рамките на процес, който според властите има за цел да гарантира, че затворниците "признават вредата, която са причинили на жертвите си и на обществото като цяло".

Увеличиха присъдата на Оскар Писториус от 6 на над 13 г. затвор

Увеличиха присъдата на Оскар Писториус от 6 на над 13 г. затвор

Той застреля приятелката си през 2013 г.

Майката на Рийва - Джун - ще присъства на изслушването, за да "направи изявления пред комисията за предсрочно освобождаване", които ще включват изявленията на двамата родители за въздействие върху жертвите, заяви Таня Коен, адвокат, представляващ Стеенкамп.

Съпругът на Джун Бари не може да пътува поради влошено здравословно състояние, добави Коен.

Коен заяви, че не може да обсъжда позицията на Стеенкампс относно евентуалното освобождаване на убиеца на дъщеря им.

"Те ще направят своите изявления. И след това очевидно законът ще поеме своя път", каза тя.

Съветът, който обикновено е съставен от представители на корекционните служби и на общността, ще прецени дали затворникът е бил реабилитиран или все още представлява опасност за обществото, каза Кели Фелпс, професор по право в университета в Кейптаун.

При това ще се вземе предвид тежестта на престъплението, както и поведението на Писториус зад решетките, включително дали е посещавал образователни програми и програми за придобиване на житейски умения.

Предсрочното освобождаване обикновено е обвързано с някои условия, като например наблюдение от страна на властите и задължение да се явява в обществен поправителен център.

"Много често се срещат неща като ограничения за употребата на алкохол, ограничения за притежаването на огнестрелни оръжия... и изискване за участие в консултации", каза Фелпс.

Предвижда се и предсрочно освобождаване през деня, при което затворникът се връща в затвора през нощта, както и полагане на общественополезен труд, каза Нксумало от службата за изпълнение на наказанията.

Година преди да убие Стеенкамп, Писториус стана първият атлет с двойна ампутация, който се състезава на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Оскар Писториус осъден за убийство на втора инстанция

Оскар Писториус осъден за убийство на втора инстанция

Писториус сега трябва отново да се върне в затвора

След това той се превърна в спортна икона, на която се възхищаваха в цял свят и която беше ухажвана от спонсори.

Но постиженията му се сринаха след убийството, а характерът и миналото му бяха внимателно изследвани в процеса, който стана водещ в целия свят.

Първоначално той беше осъден на шест години затвор, но впоследствие срокът беше удължен на 13 години, след като държавата обжалва, че той е прекалено лек.

Решенията за предсрочно освобождаване обикновено стават известни в деня на изслушването или ден по-късно, но Нксумало намекна, че в случая на Писториус "решението може да не бъде взето на същия ден".

Ако получи отказ, нарушителят има право да се обърне към съда за преразглеждане.